Markešić: Zavjet poslušnosti najveći je problem kod starijeg svećenstva

Vijesti 13. tra 202016:50 > 16:52
N1

Incident na Uskrs sa splitske Sirobuje, komentirao je u Newsroomu Ivan Markešić, sociolog religije.

Rekao je da je to narušilo slavljenje Uskrsa, ali da nije bilo neočekivano.

„To što se u Splitu dogodilo, bilo je normalno za očekivati, da će se pojaviti otpor, nisu bili naviknuti svećenici bez vjernika ni vjernici bez svećenika“, kaže Markešić i dodaje da sve to postavlja jako puno pitanja.

VEZANE VIJESTI

 „Tu je pitanje poslušnosti župnika prema ordinariju, prema Papi Franji, možemo tražiti brojne odgovore, je li se to uvriježilo među hrvatskim katoličkim svećenstvom da Papa nije pravi jer ne ide za stremljenjima za kojima on hoće“, pita se Markešić. Ipak, dodaje da treba i župnika razumjeti.

„Treba stati u obranu tog svećenika, sve je sam izgradio, tu župu, bio je gastarbajter, i sad ne može rediti… Najveći problem kod starijeg svećenstva je zavjet poslušnosti do koje drže malo ili nimalo, ili prema crkvenoj vlasti ili prema zakonima hrvatske države“, kaže Markešić.

Smatra da je neshvatljivo njegovo proklinjanje medija i pita se misli li on da je bog neko oruđe da služi samo njemu privatno.

„Može li ga se smijeniti, to je sada pitanje. Pitanje je koliko je umrežen. Ima 90 posto katoličkog svećenstva koje podržava što radi i njegovi vjernici, tu je došlo do pobune protiv crkvene i državne vlasti“, smatra Markešić, koji je izrazio žaljenje zbog sinoćnjeg okupljanja jer će sada „ispasti da je crkva okupljalište onih koji podržavaju ustašluk“.

#related-news_0

Primjer svećenika iz Remeta koji je 7 sati hodao i dijelio blagoslov nije mu se svidio, to je nazvao poganskim putem i nakaradom od kršćanstva i katoličanstva.

Pohvalio je poziv Pape Franje na oprost duga siromašnima, upozorivši da tržišno liberalni kotač sve melje i da se katolici i kršćani moraju okrenuti od nekontroliranog kapitalizma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.