"Zločini nakon Oluje nisu kvalitetno istraženi. Nas u Generalskom zboru to boli"

Vijesti 06. kol 202014:21 > 14:25
Sanjin Strukić /Pixsell

Umirovljeni general Marinko Krešić rekao je za N1 da je presretan što su napokon odlikovane i preostale postrojbe iz Oluje. Dodao je: "Mi koji smo bili u ratu, nikada nismo željeli, nismo sanjali ikakve zločine. Mi priznajemo i osuđujemo svaki zločin koji se dogodio."

Za proslavu 25. obljetnice VRO Oluja Krešić je rekao da je bila “dostojanstvena, bez nereda, kako i zaslužuje biti”.

Jedino je šteta, rekao je, zbog epidemije, inače:

VEZANE VIJESTI

“Sigurno bi tu bilo 50.000 ljudi koji bi željeli doći.”

Krešić je kao glavni tajnik Hrvatskog generalskog zbora rekao da pozdravlja poruke Andreja Plenkovića iz Knina ove godine da treba priznati da je nakon Oluje bilo zločina s hrvatske strane nad srspkom nacionalnom manjinom.

“Mi koji smu bili u ratu, nikada snimo željeli, nismo sanjali ikakve zločine. Mi priznajemo i osuđujemo svaki zločin koji se dogodio.”

“Nakon akcije Oluja, sigurno je da ih je pojedinačno bilo. Oni do dnaas nisu kvalitetno istražani i to nas boli. Voljeli bismo da ih se istraži i da ih se kazni po imenu i prezimenu”, kazao je Krešić.

#related-news_0

“Branitelji nisu neprijatelji nacionalnih manjina”, istaknuo je Krešić.

Za ovogodišnja odlikovanja što ih je predsjednik Zoran Milanović dodijelio, Krešić je rekao da je sve počelo tako što je Hrvatski generalski zbog zatražio da ih predsjednik primi:

“Predsjednik nas je vrlo brzo primio. Moramo priznati da smo bili apsolutno ugodno iznenađeni brzinom reakcije.”

Objasnio je da su prethodno i kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, za njenog mandata, tražili odlikovanja za sve koji su sudjelovali u borbama oslobađanja oko Knina, oko bihaćkog džepa i svega što je prethodilo konačnom oslobođenju u Oluji.

“Akcije su vodile hrvatske snage skupa s Armijom BiH, zato smo imali minimalne žrtve”, ustvrdio je.

Za govor predsjednika Milanovića u Kninu Krešić je rekao:

#related-news_0

“Održao je državnički govor. Apsolutno smo iznenađeni. Održao je pravi državnički govor.”

To se odnosilo, nabrojao je elemente iz govora, poput obrane svojih prostora u Domovinskom ratu, “oslobađanje Hrvatske da svi u njoj mogu zajednički živjeti”.

Krešić je potvrdio da ovogodišnju proslavu obljetnice Oluje po duhu i po organizaciji doživljava kao točku od koje će se neke stvari mijenjati u odnosima između Srba i Hrvata u kontekstu događaja nakon Oluje.

“Ja je vidim po porukama državnog vrha; po porukama Vlade, Sabora i Republike. Oni su prenijeli jasnu poruku da je Oluja bila akcija koja je oslobodila hrvatske prostore, rekao je i dodao da svi u Generalskom zboru zastupaju stav da je žrtva žrtva, hrvatska ili srpska, i da ih se sve mora poštivati.

#related-news_0

Rekao je da se to odnosi i na govor umirovljenog generala Ante Gotovine:

“Naš kolega Gotovina je čitavo vrijeme bio takav. Znate da je još za vrijeme rata napadao sve što je itko loše napravio. U Kninu je predstavljao nas ratne zapovjednike, rekao da želimo graditi mir, zajedništvo, bez obzira na nacije i da moramo poštivati zakone. Svi mi u Hrvatskom generalskom zboru podupiremo to što je rekao.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.