Hanževački: Povećan je interes za privatnim testiranjem koje se plaća

Vijesti 19. kol 202011:36 > 11:50
N1

Ravnatelj Doma zdravlja Zapad u Zagrebu, Miroslav Hanževački, komentirao je kakva je situacija povodom testiranja na koronavirus na njihovoj lokaciji.

“Ovaj tjedan suočeni smo s povećanim interesima i naših i stranih građana za privatnim testiranjem koje sami plaćaju. Važno je napomenuti da se takvo testiranje u Zagrebu radi isključivo radi u Andriji Štamparu na Mirogojskoj cesti. Sva tri doma zdravlja u Zagrebu su se uključila kako bi pomogla, ali na način da preuzmu uputnice, ono što upućuje liječnik obiteljske medicine”, kazao je.

Otkrio je i koliko je do sada na ovoj lokaciji uzetih uzoraka.

VEZANE VIJESTI

“Mi smo od početka testiranja premašili 2000 uzetih uzoraka, dvije lokacije u Gradu koje to provode su otprilike na istim vrijednostima. Dnevno uzimamo 50, 100 ili 150 uzoraka, a krenuli smo još u prvom valu. U šestom mjesecu smo se uključili i mi po ponovnoj aktivaciji mjera”, istaknuo je. 

Istaknuo je da postotak pozitivnosti na njihovoj lokaciji u potpunosti korelira s podacima na nacionalnoj razini.

“Između 8 i 10 posto je pozitivnih, povremeno nakon nekih okupljanja to može biti 15 ili 20 posto”, naveo je.

Istaknuo je da su ključna pitanja građana moraju li se testirati, kada i gdje to mogu učiniti. Potvrdio je i da nedostaje liječnika obiteljske medicine, osobito u ruralnim dijelovima, ali i da se nada da će novi ministar zdravstva Vili Beroš pomoći u rješavanju ključnih problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.