Matić: 80 invalida HVO-a nije dobilo aute zbog prosvjednika

Vijesti 17. stu 201513:31 > 13:34
N1

Ministar branitelja Predrag Matić uručio je u utorak ključeve automobila petorici stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine i pritom izrazio nezadovoljstvo jer 80 invalida HVO-a nije dobilo svoja vozila budući da su, ustvrdio je, prosvjednici iz šatora pred Ministarstvom spriječili izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Riječ je o pet vozila Opel Insignia, a u jedan je automobil ugrađena posebna prilagodba, ukupne vrijednosti 829.000 kuna. Matić je rekao kako je riječ o maloj zahvali za izgubljeno zdravlje i sve što su učinili za Hrvatsku. “Naših 475 branitelja ima pravo da im se svakih sedam godina dodijeli automobil, za što je Hrvatska od 2004. do danas izdvojila 110 milijuna kuna i nikako nam nije žao zbog toga”, rekao je.

Poručio je kako je umjesto pet vozila zapravo trebalo biti uručeno 85 automobila, ali 80 pripadnika HVO-a, koji bi ih mogli dobiti ove godine, nemaju zakonske uvjete jer prosvjednici nisu dopustili izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Iduće godine 106 stopostotnih invalida pripadnika Hrvatske vojske imat će pravo na novi automobil, a pripadnici HVO-a neće ih dobiti niti u 2016. jer ne mogu ući u iduću proračunsku godinu. Za to vrijeme će prosvjednici “i dalje čučati ispred Ministarstva i kriviti Freda za svoje probleme”, rekao je Matić.

Imamo osigurana sredstva za tu namjenu i automobili su bili naručeni, no narudžba je otkazana, kazao je ironično dodavši da “ako HDZ uspije riješiti ove probleme s formiranjem vlasti, hrvatskim braniteljima poteći će med i mlijeko i bit će automobila, kuća, stanova i svega što je obećano, a ja ću ih na to podsjećati”.

Na upit očekuje li probleme u srijedu u vukovarskoj koloni sjećanja Matić je odgovorio kako je Vukovar toliko sveto mjesto da ne očekuje probleme. “Hod od bolnice do memorijalnog groblja je kao po katedrali, i samo ljudi s izostankom bilo kakve odgovornosti i pijeteta mogu učiniti nešto loše”. Poručio je da ne očekuje bilo kakve probleme, a nije ih ni bilo do zadnje dvije godine, kada se politika umiješala u obilježavanje vukovarske tragedije.