'Mamić je dao zapaženu svotu predsjednici, to ostavlja trag'

Vijesti 19. stu 201509:50 > 09:52
N1

Gost Novog dana Boris Rašeta je upitan je li Zdravko Mamić slučajno uhićen na dan obilježavanja stradanja Vukovara, odnosno imaju li te dvije stvari ikakve dodirne veze.

“I Mamić i brojni ljudi iz javnog života često su ponavljali: ‘Neka institucije rade svoj posao’. Nisu nikada spominjali trebaju li možda raditi ponedjeljkom, srijedom i petkom, da li od 8 do 10 i tako dalje. Bitan je pravni meritum slučaja, a ovdje se radi o istrazi koja je bila vrlo temeljita i trajala je šest mjeseci”, kazao je Rašeta, no odmah je i ustvrdio da to ne mora značiti da u će pravosudni epilog biti zadovoljavajuć.

“Riječ je o vrlo, vrlo ozbiljnom slučaju”, naglasio je. “Činjenica je da će ovaj razvoj događaja ići na ruke lijevom centru, budući da ih je MOST zatražio čišćenje nogometne močvare, dan-dva prije uhićenja. Milanović i njegova ekipa osjećaju se vrlo sigurno i samouvjereno”, naglašava Rašeta.

Može li si pravosuđe dozvoliti još jednom slavodobitno puštanje Mamića na slobodu, kao u srpnju ili će li na slučaju Mamić pokušati stvoriti dojam da je transparentnije i djelotvornije, zanimalo je Tihomira Ladišića.

“Mi moramo računati s njegovim puštanjem kao realnom opcijom”, kazao je Rašeta. Međutim, ističe da se ipak radi o ozbiljnoj istrazi, koja nije isključivo policijska.

Mamić – veliki donator HDZ-a

“Porezni organi su uključeni u ovo, a vjerojatno i FBI. Ne treba zaboraviti da je nogometna zajednica trenutno izložena – Sepp Blatter i Michel Platini su pod višestrukim povećalom, što daje na ozbiljnosti cijeloj ovoj priči”, kaže on.

A ne treba zaboraviti ni da je Mamić bio jedan od “vodećih financijera političkih kampanja u Hrvatskoj i to neće ostati bez traga”.

“Njegova donacija bila je zapažena kad je u pitanju predsjednica Republike”, navodi Rašeta zaključujući po tom pitanju da slučaj Mamić s spada u kapitalne slučajeve pravne države u Hrvatskoj na kojima se testiraju doseg, ozbiljnost i mogućnosti pravne države te da “ako ovaj slučaj propadne onda smo debelo bliže pravnom ponoru”.

Nema incidenata u Vukovaru jer za njih nema potrebe

Kada je riječ o obilježavanju godišnjice pada Vukovara, ove godine nije bilo ni približno toliko tenzija kao prošle i pretprošle, kada su bile formirane dvije kolone. Rašeta je upitan jesu li izbori blagotvorno djelovali na te napetosti.

“Sve što se zbiva u Vukovaru ima natruhe predizborne kampanje – i dvojezičnost i ploče i podjele u koloni sjećanja. Imali smo mjesec dana uvertire u to, putem rasprava o Siniši i Bojanu Glavaševiću, a jučer je to svedeno na minimum, jer su stvari raščišćene. Imamo relativno čistu političku situaciju – dva bloka koji očijukaju i pokušavaju privesti na svoju stranu treći.

Periferni događaji teško mogu utjecati na magistralni tok tih pregovora, pa incidenti gube svoju svrhu”, zaključuje Rašeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.