“Stav većine o šefu Vrhovnog suda kad ćemo imati sve relevantne informacije”

Vijesti 02. ruj 202120:07 > 22:42 1 komentar
N1

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je u četvrtak da su se koalicijski partneri složili da je potrebno ići u određene izmjene zakona o obnovi kako bi se proces obnove ubrzao.

“Mi bi sa novom izmjenom zakona morali prevladati prepreke koje se prije svega odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kao pretpostavke ulaska u konstrukcijsku obnovu, prebivalište koje je često puta sporno na dan potresa u Zagrebu i na Banovini, status nelegalnih objekata te što sa participacijom onih kojima se obnavlja kuća, a nisu upisani kao zemljišno-knjižni vlasnici zbog čega ‘šteka’ i proces obnove”, rekao je Bačić novinarima nakon sastanka koalicijskih partnera.

O predsjedniku Vrhovnog suda nakon svih relevantnih informacija

Govoreći o izboru predsjednika Vrhovnog suda, kazao je da će pričekati obrazloženje Opće sjednice Vrhovnog suda koja se danas očitovala o kandidatima za tu funkciju, te raspravu i intervju sa kandidatima koji su se prijavili na javni poziv, a koje će provesti nadležni saborski Odbor za pravosuđe.

Nakon toga, kazao je, kada budu raspolagali sa svim relevantnim informacijama (stajalištem Opće sjednice i intervjuom na Odboru za pravosuđe te kada dobiju službeni prijedlog predsjednika Republike), tada će vladajuća većina donijeti svoj sud i stav o izboru predsjednika Vrhovnog suda.

Na Općoj sjednici Vrhovnog suda 29 sudaca u četvrtak je podržalo kandidaturu Marina Mrčele za predsjednika tog suda, dok su Radovana Dobronića, kandidata predsjednika RH Zorana Milanovića, podržala četiri suca.

O pozdravu ZDS

Napominjući kako ih je na sastanku ministar financija Zdravko Marić izvijestio o gospodarskoj i financijskoj slici državnog proračuna, Bačić je rekao da su koalicijski partneri iskazali zadovoljstvo te dali podršku Vladi u daljnjim aktivnostima kako bi se održao ovakav rast BDP-a u trećem i četvrtom tromjesečju ove godine.

Kazao je i kako koalicijski partneri na današnjem sastanku nisu razgovarali o pozdravu “Za dom spremni”, kako su se o toj temi na sastancima vladajuće većine u nekoliko navrata izjašnjavali te su ostavili za jesen vidjeti hoće li doći konkretni prijedlog o tom pozdravu.

“Mi držimo da je već sada uporaba tog pokliča u hrvatskom pravnom sustavu zabranjena. O tome je nešto reklo i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. U dogovoru na razini vladajuće većine donijet ćemo konačnu odluku. Danas o tome nismo raspravljali”, rekao je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare