Bačić o epidemiološkoj situaciji: Pratimo stanje, zasad ne razmišljamo o mjerama

Vijesti 28. lip 202213:56 > 13:58
Ivan Hrstić/N1

Nakon sastanka vladajuće koalicije javnosti se obratio HDZ-ov Branko Bačić.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim temama, kandidacijskom statusu Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji i dobar stav EU-a o kandidacijskom statusu BiH te o uvođenju eura u Hrvatskoj.

“Ministar vanjskih poslova nas je na sastanku upoznao sa svim tehničkim postupcima, protokolom oko uvođenja eura”, rekao je Bačić.

Plenković je partnere upoznao s detaljima i aktivnostima oko ulaska u Schengen, kojemu bi Hrvatska trebala pristupiti od 1. siječnja 2023. godine. Ta odluka vrijedi za cestovni promet, a od ožujka i za zračni promet.

Govorili su i o podizanju hrvatskog kreditnog rejtinga. “Na taj način je Moody’s podigao na najvišu razinu kreditnu poziciju Republike Hrvatske. Ta činjenica u velikom dijelu je oslonjena na činjenicu da je Hrvatska ispunila sve kriterije i ulazi u europodručje. To je jedna od dobrih posljedica našeg angažmana da ispunimo sve zahtjevne kriterije da možemo ući u eurozonu”, rekao je Bačić.

Razgovarali su i o odluci Vlade o zamrzavanju cijena goriva, kao i planiranim aktivnostima u Hrvatskom saboru.

Upitan što s izmjenama Ustava, Bačić je rekao da je sve partnere upoznao sa statusom tih izmjena i da je nužna uspostava kvalitetnog referendumskog okvira.

Zamoljen za komentar izbora u Splitu, Bačić je rekao da su se njihovi stranački prijatelji te HDZ-ov kandidat u Splitu o tome već očitovali. “Nismo zadovoljni postotkom izlaznosti, koji su često doista izbori na kojima građani postižu visok postotak izlaznosti. Ta niska stopa je zato što su građani procijenili da su izbori nepotrebni i da se gradonačelnik sam nakon manje od godinu dana mandata odlučio na nove izbore. Što se tiče naših rezultata, oni su na razini izlaznosti čak i nešto bolji u odnosu na rezultate koje smo imali prije godinu dana”, rekao je Bačić, pozvavši građane da u nedjelju, 10. srpnja izađu na izbore.

Bilo je i riječi o epidemiološkoj situaciji jer u Hrvatskoj raste broj zaraženih. “Zaraženost je u odnosu na broj testiranih visoka, no ono što je važno je da je niska hospitaliziranost, a i smrtnost je također mala. Pratimo što se događa, ne samo kod nas, nego i u cijeloj Europi. Zasad se ne razmišlja o nekim mjerama, ali nastavit ćemo promatrati situaciju. Držimo da će kad krene ljetna sezona, kad počnu godišnji odmori, da će doći do padanja broja zaraženih u Hrvatskoj”, rekao je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.