Beroš: U Hrvatskoj 184 nova slučaja zaraze koronavirusom

Vijesti 10. lip 202114:03 0 komentara
vili beroš
Patrik Macek/PIXSELL

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su evidentirana 184 nova slučaja zaraze koronavirusom, a udio novozaraženih u broju testiranih iznosi 3,39 posto, izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Govoreći o o aktualnm stanju vezanom za koronavirus, Beroš je rekao da pada broj zaraženih i hospitaliziranih, na bolničkom liječenju su 482 osobe, a 48 ih je na respiratoru. Bolnice postupno smanjuju kapacitete za zbrinjavanje covid pacijenata i prilagođavaju se uobičajenim aktivnostima i radu.

Tako je KB Dubrava, kao središnji centar za prijem i liječenje covid pacijenata, počela u ponedjeljak s radom polikliničke djelatnosti, dnevne bolnice i neinvazivne dijagnostike te se ide ka daljnoj normalizaciji rada te kliničke bolnice, rekao je ministar.

Izvijestio je i da je protiv covida u Hrvatskoj dosad cijepljeno 40,8 posto odraslog stanovništva, a s dvije doze više od 616 tisuća građana.

Ukupno je utrošeno 1.986.929 doza cjepiva. Kako bi se dodatno olakšao pristup cijepljenju neke županije uvode inovativne načine cijepljenja pa je Virovitičko-podravska županija za ponedjeljak najavila početak rada covid autobusa, a i neke druge županije će tome pribjeći.

Mobilni timovi za cijepljenje će prema dogovorenom rasporedu obilaziti područja županija i boraviti u manjim mjestima. Ovaj pristup, istaknuo je ministar, orijentiran je prema ruralnim područjima, a ideja je da se stanovnicima manjih naselja, udaljenima od zdravstvenih ustanova, iziđe u susret i dođe do kućnog praga.

“Epidemiološka slika nam je sve bolja, ali to nas ne smije zaslijepiti. Covid 19 naglašava koliko smo svi međusobno ovisni u uspješnoj borbi protiv virusa, koliko je važno da svi  zajedno radimo na što bržem oporavku. Cjepivo je jedini put prema stejcanju imuniteta i kolektivne sigurnosti svih građana”, rekao je Beroš.

Još je jednom pozvao sve građane, koji nisu do sada, da se prijave na cijepljenje. “Nitko nije siguran dok nismo svi sigurni”, istaknuo je govoreći o pandemiji.

Pozvao je i sve one građane koji su u dvojbi ili strahu od cijepljenja, da se o tome posavjetuju sa stručnjacima. Cijepljenje je dostupno, besplatno, sigurno i učinkovito i sada je pravo vrijeme za stjecanje imuniteta prije jeseni”, poručio je Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović ustvrdio je da se  približavamo isteku aktualnih mjera te Stožer intenzivno zasjeda i priprema odluku o  modalitetu produženja tih mjera do 1. srpnja. “To je datum kada se očekuje stupanje na snagu i uredbe o digitalnoj potvrdi na razini  EU”, podsjetio je Božinović.

Napomenuo je i da je Europski parlament jučer prihvatio uredbe o digitalnoj potvrdi te su zastupnici postigli dogovor prema kojemu članice ne bi mogle nametati dodatna ograničenja putovanjima za nositelje tih potvrda. Hrvatski nacionalni sustav pokazao je punu funkcionalnost, više od 110.000 građana preuzelo je svoju potvrdu u samo devet dana, provjera se provodi na graničnim prijelazima bez poteškoća i zastoja, rekoa je Božinović.

Iznio je i podatak da je do sada uspješno validirano oko 10 tisuća EU covid potvrda izdanih građanima Poljske, Češke, Grčke, Danske, Bugarske, Latvije i Hrvatske, čime je potvrđena puna interoperabilnost među državama članicama.

Svjetska zdravstvena organizacija, kaže Božinović, pozvala je Hrvatsku da prezentira razvoj, implementaciju i rezultate hrvatskog nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalnih covid potvrda.

Što se tiče nadzora, ukupno su inspektori proveli 20.285 nadzora, zbog kršenja mjera izdana su dva prekršajna naloga, devet obavijesti o počinjenju prekršaja, četri usmena rješenja, devet optužnih prijedloga i naplaćeno je osam novčanih kazni na mjestu prekršaja.

Zbog nenošenja zaštitnih maski izdano je 16 pisanih upozorenja, pet prekršajnih naloga i naplaćena je jedna novčana kazna. Utvrđeno je 176 kršenja samoizolacije i za njih će biti podneseno 173 prekršajna i tri optužna prijedloga, izvijestio je Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!