Cijepiti djecu ili ne? Liječnica iz Klaićeve: “Djeca su bazen virusa”

Vijesti 13. pro 202121:10 2 komentara
Ina FASSBENDER / AFP

Dostava Pfizerova cjepiva pod policijskom pratnjom stigla je u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Za razliku od uobičajenih pošiljki, od ovih šest kutija dvije su posebno cjepivo.

“Ukupno je stiglo 48 tisuća doza cjepiva za djecu od 5 do 11 godina. Mi ćemo u već u srijedu cijepiti od 16-20 sati”, rekla je Ivana Pavić Šimetin iz HZJZ-a.

VEZANA VIJEST

Najmlađi oboljeli često su aspimtomatski ili s blažim simptomima. No, ako nastupe komplikacije uzorkovane covidom, često je i njima potrebna bolnička skrb. MIS-C ili pretjerana imunološka reakcija dovodi do teških upala organa, a s dječjeg odjela ističu razloge za cijepljenje.

“Zato što su zapravo djeca pool virusa u kojem se djeca blago zaraze i prenesu infekciju na odrasle. Samim cjepivom se sprečava da dijete naposlijetku oboli od tog MIS-C-a”, kaže dr. Iva Hojsak iz Klaićeve bolnice.

Cjepivo za djecu je dobrovoljno, preporuke se odnose najviše odnose za male pacijente s kroničnim bolestima, a roditelji podijeljenih mišljenja, jedni planiraju cjepivo, drugi će dvaput razmisliti.

“Nijedno dijete nije imalo tešku nuspojavu od cjepiva”

Najčešća pitanja roditelja su upravo o nuspojavama, a prema dostupnim podacima iz Izraela, rekordera u cijepljenju riječ je o blagim, uobičajenim reakcijama.

VEZANE VIJESTI

“Dapače, te alergijske reakcije su niže u dobi od 5 do 11 godina. Nismo dosad zaprimili niti jedno dijete koje je imalo tešku nuspojavu na cjepiva, ali imali smo miokarditise nakon preboljele infekcije, a ne nakon cijepljenja”, ističe Hojsak.

Cjepivo za najmlađe primjenjuje se u dvije doze, no razlikuje se od onog za odrasle.

“Djeca dobivaju isto dvije doze kao odrasli, ali razlika je u dozi djepiva. Ta doza je trećina doze za odrasle”, dodaje Pavić Šimetin.

Cjepivo u ambulantama očekuje se u naredenim danima. Samo u riječki zavod stiže šest tisuća doza. U sportskoj dvorani organizirano cijepit će se srijedom i petkom najmlađi. Poučeni iskustvm cijepljenja starije djece od 12 godina, interes ne bi trebao izostati.

“Računamo da će interes biti solidan zbog toga što je dio roditelja cijepio veću djecu, a i oni koji su bili nezdaovoljni što ne postoji cjepivo za manju djecu”, kazao je Dobrica Rončević iz NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Narančaste bočice stižu u ordinacije, a struka poručuje cjepivo je sigurno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.