Čupić: Zakon propisuje što će se i kako provoditi, a ne državni tajnik dopisom

Ekonomija 01. srp 202321:09 0 komentara

Odzvonilo je shoppingu nedjeljom. Od danas vrijedi novi Zakon o trgovini. Trgovci mogu izabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili. Novi zakon donio je i neke nedoumice i kriva tumačenja. Predsjednik Udruge trgovine i logistike Denis Čupić za Dnevnik N1 rekao je da su trgovci spremni dočekali zakon, ali i da od početka upozoravaju da je on pun apsurda.

“S jedne strane je i neprovediv, Ministarstvo je to dokazalo i s nekoliko dopisa koji su izašli van. Ovaj zakon ne predviđa pravilnik ili bilo kakav provedbeni akt. Vrlo loše je napravljen. Da sam ministar, zapitao bih se kakvi su mi to kadrovi pisali zakon”, rekao je Čupić te kao primjer apsurda navodi da bi prema zakonu kiosci nedjeljom smjeli prodavati samo tiskovine pa je onda Ministarstvo poslalo dopis u kojem kaže da mogu prodavati sve iz asortimana.

Što se pak tiče pripreme za sljedeći dan, odnosno smiju li raditi logistika i skladišta, Čupić kaže da “apsolutno mogu”.

“Razgovarao sam s nekoliko odvjeničkih ureda, koji su vjerojatno u top pet u Hrvatskoj. Zakon ne zabranjuje čišćenje, bojanje trgovina, rad skladišta, dok dopis iz Ministarstva kaže da se to ne smije raditi. Podsjetio bih da živimo u Republici Hrvatskoj koja je demokracija i gdje se zakonima određuju stvari, a ne dopisima državnih tajnika”, kazao je.

“Zakon je jasan – ili ćemo ga se pridržavati i moći će raditi skladišta i online trgovine i priprema, ali isto tako će kisoci moći prodavati samo novine. Ako smo došli u situaciju da Ministarstvo svojim nekim dekretima tumači kako bi se zakon trebao provoditi, onda smo se udaljili od zapadne demokracije i u situaciji smo gdje ministar ili netko od njemu podređenih može odrediti kako se zakon mora provoditi. Ponovit ću, Zakon je jasan, oni propisuju što će se provoditi, a ne državni tajnici dopisima”, dodao je.

Čupić kaže da će se dogoditi isto što i za vrijeme pandemije. “Sjetite se svih idiotskih odredbi, što se sve zabranjivalo pa su na kraju benzinske prodavale sve – prašak, kruh, mlijeko, sve što ste htjeli.”

“Također, oko 200 tisuća ljudi iz Zagreba i zagrebačkog bazena nedjeljom je odlazilo u shopping centre, sada će morati negdje drugdje. Kud će? Mislim da ni crkve nemaju tolike kapacitete. Vjerojatno će u restorane, na izletišta, a znamo kakve su već sada tamo gužve”, rekao je Čupić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!