Dr. Golub: Hitna pomoć će se poboljšati ako starije kolege odu ranije u mirovinu

Vijesti 19. tra 202214:46 > 14:54 1 komentar
N1

Dr. Siniša Golub iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u razgovoru za N1 pozdravio je inicijativu djelatnika Hitne pomoći koji traže benificirani radni staž, kao i spremnost Vlade i ministarstva da razgovaraju o tome.

“Naš posao je specifičan u odnosu na druge poslove, ali neke zajedničke stvari su u svim tim javnim službama jednake, a to je rad na terenu, rad s puno stresa, adrenalina i neočekivanim trenucima u kojima se morate snaći”, rekao je dr. Golub.

Pojašnjava da svi ti čimbenici dugoročno iscrpljuju čovjeka.

vezana vijest

“Nakon godina prikupljanja tih stresnih situacija, organizam to prima kao bolest. Mnogi naši kolege rade i pod terapijom, kao i ja uostalom, ali nemamo drugog izbora, nemamo olakšice, niti mogućnost da smanjimo naš radni vijek ili ga prekinemo”, dodaje dr. Golub.

Kazao je i da Prijavno-dojavna jedinica Zagrebačke županije u zadnjih tri godine radi s dva tima na 70-ak tisuća stanovnika i 720 kvadratnih kilometara terena.

“Kada oba tima odu, nemamo što, onda zovemo Dugo Selo. Napomenut ću svoju službu za Uskrs, gdje je jedna intervencija trajala dva i pol sata. Što se sve može kroz to vrijeme događati”, kazao je.

vezana vijest

Smatra da kada bi njegove kolege dobile pravo ranije otići u mirovinu, poboljšala bi se i ova službu jer bi došli sasvim mladi ljudi. Što se tiče pak manjkavosti opreme, slaže se da u nekim dijelovima postoji taj problem, ali da oni konkretno nemaju problema s tim.

“Sve što mi tražimo od opreme, naš ravnatelj nam osigura. Ono gdje se dosta trošimo su naša vozila. To su uvijek najjeftinija vozila koja i nisu prilagođena za prijevoz ljudi nego se naknadno prepravljaju. S jednim vozilom napravimo oko 500 000 kilometara, a nakon 300 000 ono ne bi smjelo raditi u hitnoj pomoći. Što se stanja opreme u samom vozilu tiče, tu nemamo prigovora”, govori dr. Golub.

Smatra da bi korisno bile uvođenje i psihološke pomoći za djelatnike Hitne pomoći.

“Sindrom sagorijevanja ne možete sami na sebi primjetiti, nego to vide vaše kolege. Gledajte, nitko nije pripravan na neke situacije koliko god taj posao radili. Ja radim 32 godine i svaki dan dolazim u nove stresne situacije, bilo zbog pacijenta ili okoline koja očekuje nerealne stvari”, rekao je, upozorivši da to sve na kraju ostavi posljedice na fizičko zdravlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare