Hanževački: Danas će se kod obiteljskih liječnika u Zagrebu cijepiti 3500 ljudi

Vijesti 23. velj 202112:53 > 13:45 1 komentar
N1

Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb zapad, u N1 Studiju uživo govorio je o masovnijem cijepljenju osoba starije životne dobi, u okviru druge faze koja je započela u Zagrebu.

Kaže kako je za očekivati da se danas u zagrebačkim ordinacijama obiteljske medicine procijepi barem 3000, ako ne i 3500 ljudi. “Kada tome pridodamo pacijente koji se cijepe na naknadno organiziranom punktu HZJZ-a, vjerojatno će biti još blizu tisuću ljudi. To su značajne brojke”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje znači li to da bismo deset dana, u ordinacijama obiteljske medicine mogli imati procijepljeno 35.000 ljudi, odgovara:

“Ako imamo na raspolaganju cjepiva kod obiteljskih liječnika, apsolutno da.”

“Isporuke su bile sporije nego što se najavljivalo. HZJZ raspoređuje cjepiva i sve isporuke idu preko njega. Domovi zdravlja nemaju doze za sebe iz drugih izvora, sve ide preko epidemiologa, a mi ćemo osigurati da ono što dobijemo bude iskorišteno. I sada zapravo iskorištavamo sve što imamo”, dodao je.

Naveo je i da, kad budu sigurni da imaju značajnije količine cjepiva protiv covida-19, onda bi se cijepilo u većim prostorima, primjerice na Velesajmu.

A kad je u pitanju određivanje prioriteta kod cijepljenja, kaže kako svatko mora preuzeti na sebe dio odgovornosti i odrediti tko je prioritet za cijepljenje.

Na pitanje imaju li razrađen protokol za višak cjepiva, istaknuo je kako su dobili jasnu uputu i “ne može se dogoditi da dođe netko tko nije pacijent određenog liječnika ili iz prioritetne skupine”.

Dom zdravlja Zagreb zapad od cjepiva ima AstraZenecino, a očekuju još i Modernino, rekao je Hanževački.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare