Hanževački: Ne vidim prepreku za obavezno cijepljenje

Vijesti 02. pro 202110:28 > 11:32 2 komentara
N1

Doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, dr. med. spec. obiteljske medicine, rekao je za N1 da osobno ne vidi problem u obaveznom cijepljenju.

“Na tri lokacije u zapadnom dijelu grada se cijepi, uhodali smo se. Čekanja su mala, zadnjih nekoliko dana nisam imao informaciju da netko čeka dulje od 20 minuta pa pozivam sve koji možda još razmišljaju gdje – Prečko 2, Trg Ivana Kukuljevića 1 u Španskom i Gajnice, u kratkom se roku možete cijepiti. Primjećujemo stanoviti pad ljudi koji dolaze, jučer smo imali 219 ljudi, a prije mjesec dana je u danu bilo i 400”, rekao je dr. Miroslav Hanževački i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Interes je za prvom dozom, i to najčešće. Slika je šarolika, prisutne su sve doze i na svim cjepnim mjestima dostupna su sva cjepiva.”

O preporukama Europske komisije da se razgovara o obaveznom cijepljenju na nivou EU, rekao je:

“O tome mogu govoriti samo iz osobnog stava i kao liječnik obiteljske medicine. Ne vidim tu nikakav problem jer sve zdravorazumski što radimo uz poštovanje mjera, završni čin je cijepljenje. Uistinu  su minimalni brojevi onih koji imaju medicinsku podlogu da se ne cijepe, a svi drugi bi se trebali cijepiti. Ne vidim u tome problem, ali vjerujem da će država naći kvalitetan odgovor, jer ne treba zaboraviti pravne i organizacijske posljedice. Tu odluku moraju donijeti kompetentni ljudi. Moj stav je da ne vidim prepreku za to.”

“Nama svima bi u većoj ili manjoj mjeri to bilo stanovito olakšanje jer bismo znali da je to stvar koja će se odraziti u nekom vremenu. Ako je došlo do pada interesa, spremni smo na obavezno cijepljenje i ne vidim da bi to organizacijski opteretilo sustav. Zahvaljujem kolegama koji imaju i po sto i više prekovremenih sati u svakom mjesecu”, dodao je.

Govoreći o novoj varijanti rekao je: “Omikron je kao i sve vezano uz covid jedinstven. Treba se sjetiti da smo unutar 24 sata po cijelom svijetu ustanovili novu mutaciju što je nezapamćeno. Meni se to čini kao žuti karton svima nama jer nas podsjeća na pravila kojih se trebamo držati, na osnovne higijenske mjere. Nije mi poznato da su kliničke slike teže s tom infekcijom, ali je činjenica da se brže i lakše prenosi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare