Hanževački o obveznom cijepljenju u zdravstvu: To je jedan od mogućih pristupa

Vijesti 14. srp 202113:02 > 13:44 0 komentara
N1

Ravnatelj Doma zdravlja Zapad, Miroslav Hanževački, gostovao je u N1 Studju uživo te je govorio o cijepljenju i ulozi obiteljskih liječnika u pandemiji.

“Kroz sve ovo vrijeme, evo sad godinu i pol, usuđujem se reći da su liječnici obiteljske medicine neizostavni dio borbe s koronom. Odnos pacijenata i zahtjevi pacijenata su se dramatično promijenili i možemo bez zadrške reći da i do 50% ukupnog radnog vremena ide samo na koronu i sva događanja mi pratimo najbolje što možemo”, rekao je na početku.

Rekao je da je, po njemu, najbitnije vratiti se na suštinu problema, a to je kako napraviti da cijepljenje u sljedećim mjesecima bude što bolje.

“To je ono što je smisao obiteljskog doktora, kontakt s pacijentima. Uvjeravam vas da je dominantan stav i razmišljanje doktora, da je cjepivo najkvalitetnije i jedino strukturirano rješenje koje možemo poduzeti protiv pandemije. Naprosto se susrećemo sa zbunjujućim situacijama, cijepimo se pa smo svi zaštićeni, nije to baš tako crno-bijelo. Nikada ni za jedno cjepivo nije rečeno da je 100% učinkovito. Dio ljudi neće odgovoriti dobro, no to ne znači da se preostala većina ne bi trebala cijepiti. Nije se dogodio da je netko cijepljen, i da je bio prosječnog zdravlja, i da je bio onaj najneželjeniji ishod”, kaže.

“Siguran sam da će liječnici obiteljske medicine uz sve ono što su dosad učinili sada zapravo i pokazati svoju ključnu ulogu”, velli.

Ističe i da ne zna kako bi netko, tko sam ne vjeruje u cijepljenje i cjepivo mogao nekome drugome, u ovom slučaju pacijentima, profesionalno objašnjavati o čemu se radi. O uvođenju obveze cijepljenja za zaposlene u zdravstvenm sustavu kaže:

“Naprosto to jest tako, u situaciji u kojoj, ne samo da smo zdravstveno suočeni s bolesti koja je potencijalno smrtonosna, netko tko je javnom sustavu i tko mora biti nositelj skrbi naprosto, mislim da bi bilo prihvatljivo da je za obavljanje posla to jedan od mogućih pristupa. Za razumjeti je da su i liječnici dio društva koji moraju imati pravo na sumnju kao i svaki drugi”.

Dodao je i da je sada već toliko infrmacija o cjepivu dostupno jer je cijepljeno puno ljudi, da je i sigurnost u cjepivo veća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!