Holy o odlaganju otpada u Zagrebu: Najadekvatnija lokacija i dalje je Jakuševec

Vijesti 16. kol 202109:58 > 10:30
mirela holy
Izvor: N1

Bivša ministrica Mirela Holy komentirala je u Novom danu problem odlaganja otpada u Zagrebu.

Na pitanje razlogu dugogodišnjeg monopola CIOS-a u rješavanju zagrebačkog glomaznog otpada, Holy kaže: “Zato što Grad Zagreb nije imao ambicije da riješi taj problem i mislim da je ovaj put nove vlasti dobar. Radi se o važnom i velikom javnom interesu koji je direktno povezan s nadležnostima lokalnih vlasti. Grad Zagreb mora riješiti taj problem i ne smije ovisiti o dobroj volji i ucjenama privatnika”.

“Nova vlast je malo diletantski ušla u ovu priču i tu bih se složila s Pripuzom. Hrvatska ne raspolaže infrastrukturom koja bi mogla obraditi te frakcije globalnog otpada”, govori Holy. Ona kaže da metalni dijelovi glmaznog otpada mogu postići dobru cijenu, ali da najveći dio zauzima drvo natopljeno toksičnim kemikalijama čije zbrinjavanje nije moguće napraviti u klasičnim spalionicama otpada.

O tome jesu li ugovori koji su dosad postojali bili štetni za Grad Zagreb, Holy kaže: “Jako dugo vremena je bio sustav koncesija i one su se dodjeljivale na neobičan način.”

“Ono što je jako bitno kad govorimo o problematici gospodarenja otpada je napraviti preciznu sliku infrastrukture kojom raspolažemo u Hrvatskoj. Hrvatska mora početi razmišljati o tome da gradi postrojenja u kojima će obrađivati one frakcije otpada koje sada ne obrađuje, Dok sam bila ministrica imala sam velike sukobe u Vladi oko toga”, govori Holy dodajući da “nije postojala politička volja”.

“Otpad je ogroman biznis u cijelom svijetu. Ne krivim tvrtke koje se bave tim djelatnostima. Njihov je interes ostvarivati profit, ali politika i političari trebaju služiti javnom interesu, Komunalni otpad je važan javni interes i Grad Zagreb mora osposobiti svoju tvrtku da bude u mogućnosti se baviti tom djelatnošću. Ne smije se dogoditi da otpad stoji na ulicama zato što je Grad tu djelatnost prepustio tvrtkama. One mogu u jednom trenutku reći da im ne odgovara cijena i onda ste vi ucijenjeni time”, kaže Holy.

“Ne znam kakve dozvole imaju gradske firme, ali vi morate imati sve preduvjete za bavljenje nekom djelatnošću. Pozdravljam u kojem su pravcu krenuli, ali ne smiju se zaletavati. U nekim će stvarima morati pregristi i nastaviti suradnju s tvrtakama s kojima se dosad radilo i istodobno razvijati infrastrukturu kako se ovo više ne bi ponavljalo”, govori Holy.

“Bilo bi dobro u ovom trenutku ne zatezati previše konopac nego krenuti čisto, vidjeti kakva je slika i graditi sustav. Bilo mi je jasno od početka… Tijekom kampanje su govorili da će zatvoriti Jakuševec. Svi koji se bave ovom djelatnošću znaju da je to glupost. Ne možete lagati ljude, to je proces. Vi ne možete donijeti odluku da će se to dogoditi preko noći nego morate uspostaviti sustav koji će biti alternativa. Po meni nije problem da se na Jakuševcu zadrži zona za gospodarenje otpada, ali ne kako je sada, da se odlaže neinertizirani otpad”, kaže Holy.

O tome koji bi onda bio realni rok za sanaciju i zatvaranje Jakuševca, Holy kaže: “Jako je bitno da se korisne frakcije otpada odvajaju na mjestu stvaranja otpada, u kućanstvima. Danas postoje zbilja jako dobre tehnologije gospodarenja otpadom.”

Ona smatra da bi u Zagrebu trebalo izgraditi postrojenje za termičku obradu otpada do 100 tona godišnje.

“Nažalost, to nisu brze procedure. Ukoliko postoji jasna politička volja, procesi se mogu ubrzati i postrojenje za termičku obradu otpada bi se moglo riješiti za godinu birokratski dio i samo postrojenje za još godinu. Ne može se to dogoditi u zrakopraznom prosotru. Vi morate imati jasnu lokaciju. Ona će uvijek izazvati jake otpore, ali građani moraju znati da je najgora varijanta da odlažemo neobrađen otpad. Rekla bih da građani mogu vjerovati ovoj vlasti da neće biti koruptivna i mutiti nego da će raditi u javnom interesu. Po mom mišljenju, najadekvatnija lokacija za takvo nešto i dalje je Jakuševec”, zaključuje Holy.

Uskoro video

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar