Hrvatska je prva država članica EU koja istodobno uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom

Vijesti 23. velj 202412:30 0 komentara
MOSI / AKD

U sklopu projekta MOSI – ''Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti'' u manje od mjesec dana na adrese više od 105 tisuća osoba s invaliditetom isporučene su Europske i Nacionalne iskaznice, a onim OSI koji ostvaruju pravo isporučene su i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom, sve temeljem novog Zakona o povlasticama u prometu i uspostavljenog kompleksnog IT sustava.

U potpunosti digitaliziran sustav dodjele povlastica u okviru ovog projekta znači da se odsad prava na izdavanje isprava dodjeljuju automatski, sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj, bez potrebe za obilaženjem šaltera. Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta.

Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta. Pritom, Hrvatska je prva država članica EU koja istodobno uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom. Nositelji Europske iskaznice za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj tako ostvaruju pogodnosti za nacionalne parkove Kornati, Krka i Brijuni, parkove prirode Lonjsko polje, Papuk i Žumberak – Samoborsko gorje, Arheološki muzej u Splitu, Centar za kulturu Histrionski dom, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Europskom parkirališnom kartom ostvaruje se pravo na parkiranje diljem EU-a na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti. Važeći dokumenti, rješenja i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024.

Podsjetimo, jedan od temelja ovog projekta je postojanje Registra osoba s invaliditetom koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u. Za izdavanje svih navedenih javnih isprava osobama koje zadovoljavaju kriterije potrebni su potpuni podaci u Registru osoba s invaliditetom (ROI).

Za više informacija posjetite mosi.akd.hr, Facebook stranicu Povlastice osoba s invaliditetom ili kontaktirajte korisničku službu AKD-a pozivom na 0800 0440 ili e-mailom na [email protected].

MOSI / AKD
MOSI / AKD
MOSI / AKD

MOSI

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!