Hrvatska na “sivoj listi” međunarodne organizacije za sprečavanje pranja novca

Vijesti 24. lip 202310:05 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Organizacija za međunarodni financijski kriminal FATF u petak je priopćila da je članicu EU-a Hrvatsku dodala na svoj takozvani "sivi popis" zemalja pod posebnim nadzorom, dodajući da su na popis dodani i Kamerun i Vijetnam.

Ovim potezom Hrvatska postaje jedina zemlja EU-a na popisu, koji također uključuje Ujedinjene Arapske Emirate, Panamu i Mali, a dolazi kao odgovor na nedostatke u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma u zemlji, piše U.S.News.

T. Raja Kumar, predsjedavajući organizacije, rekao je novinarima da se Hrvatska obvezala na akcijski plan za poboljšanje svoje usklađenosti i pozvao zemlju da taj plan provede “što je prije moguće”.

Hrvatski akcijski plan, među ostalim, uključuje “procjenu rizika povezanih sa zlouporabom pravnih osoba i pravnih poslova te korištenjem gotovine u sektoru nekretnina”, stoji u priopćenju nadzornog tijela.

Radna skupina za financijsku akciju (FATF) sa sjedištem u Parizu, koja je ovaj tjedan održala jedan od svojih redovitih plenarnih sastanaka, međuvladina je organizacija koja podupire borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma postavljanjem globalnih standarda i provjerom poštuju li ih zemlje.

Tijelo je u petak također ponovilo da “sve jurisdikcije trebaju biti oprezne u pogledu trenutnih i novih rizika od zaobilaženja mjera poduzetih protiv Ruske Federacije u cilju zaštite međunarodnog financijskog sustava”.

FATF je suspendirao članstvo Rusije u veljači.

Tijelo je u petak također priopćilo da nakon sastanka u lipnju nijedan trenutni član sive liste nije uklonjen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!