Inicijativa Brdo-Brijuni: Iz zajedničke kompromisne izjave ispale granice

Vijesti 17. svi 202119:00
Izvor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Sudionici godišnjeg sastanka na vrhu čelnika zemalja zapadnog Balkana u sklopu Procesa Brdo-Brijuni prihvatili su u ponedjeljak na Brdu kod Kranja zajedničku izjavu iz koje je na kraju izostavljeno pitanje priznavanja postojećih granica, koje je stajalo u predloženom tekstu.

Sudionici sastanka prihvatili su nakon nekoliko sati izjavu u kojoj pozivaju Europsku komisiju i zemlje članice Unije da aspirantice tretiraju iz geostrateških razloga “kao cjelinu” i ubrzaju njihov pristupni proces, osvježenom strategijom primanja “u paketu”, uz obvezu da kandidatkinje što više ustraju na reformskim procesima.

VEZANE VIJESTI

Pri tome je najspornije bilo nastojanje da se u izjavi spomene priznavanje postojećih granica, što je na kraju ispalo iz predloženog teksta koji su i slovenski predsjednik Borut Pahor, domaćin skupa, i hrvatski predsjednik Zoran Milanović nazvali “kompromisom”.

Zajednička “Deklaracija Brdo” tako, prema neslužbenom tekstu na engleskom jeziku koji je nakon skupa podijeljen novinarima, ne spominje pitanje nepromjenjivosti postojećih granica, o čemu je proteklog tjedna, pripremajući skup, u Prištini, a onda u Beogradu s domaćinima razgovarao slovenski predsjednik.

Tada je Aleksandar Vučić nakon susreta s Pahorom govorio o “licemjerju Zapada” koji, po njegovim riječima, u nekim situacijama govori o nepromjenjivosti granica, ne vodeći računa o događajima iz 90-ih godina i o tome da je Kosovo po srbijanskom ustavu dio Srbije.

Rekao je da je Pahoru predložio amandman na prijedlog izjave o nepromjenjivosti granica, prema kojoj bi se to odnosilo samo na države u skladu s poveljom UN-a i one koje su šire međunarodno priznate, a ne na Kosovo koje nije priznato kao članica UN-a.

Kosovo nisu priznale ni neke članice EU-a: Cipar, Grčka, Rumunjska, Španjolska i Slovačka.

Pahor je na konferenciji za novinare s hrvatskim predsjednikom Milanovićem naveo kako se radi o “kompromisnom” tekstu izjave s kojom su se na kraju svi složili, premda je, po njegovim riječima, tijekom rasprave o tome bilo “mnogo razlika i razmimoilaženja”.

“Na kraju smo ipak došli do vrlo snažnih poruka koje su važne za ljude u regiji i za lidere Europske unije”, kazao je Pahor.

Milanović je kazao da se tekst usklađivao kako bi se pomirila stajališta koja dijele Srbiju i Kosovo i da su tonovi neslaganja postojali između srbijanskog predsjednika Vučića i kosovske predsjednice Vjose Osmani.

Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Vučić je u ponedjeljak skup na Brdu kod Kranja napustio nešto prije njegova završetka, zbog odlaska u Bruxelles, rekavši da je Srbija prihvatila predložene kompromisne zaključke, odnosno izjavu u kojoj se pitanje granica ne spominje.

“Najvažnije je da postoji konsenzus da se cijela regija nalazi na europskom putu i da to trebamo raditi zajednički”, kazao je Vučić u posebnoj izjavi novinarima prije odlaska s Brda u Bruxelles.

Dodao je kako je sastanak čelnika u regiji pokazao i mnogo razlika, te da o “ključnom pitanju” granica nije bilo konsenzusa.

Srbija se, rekao je, “uvijek zalagala za nepromjenjivost granica koje priznaje UN kao univerzalno tijelo, a ne da se prema granicama ponaša onako kako koja zemlja želi, po sistemu: jednom se može mijenjati, a jednom ne”.

Usvojena deklaracija spominje i potrebu trajnog pomirenja i stabilnosti u regiji, rješenje pitanja nestalih i poziva EU na viznu liberalizaciju prema regiji, kao najučinkovitijem “alatu” za njihovu transformaciju prema budućem članstvu.

Na sastanku u povodu desete godišnjice inicijative, posvećene približavanju država nečlanica Europskoj uniji, jačanju suradnje i dijaloga u okviru europskog pristupnog procesa, bili su čelnici svih država članica inicijative, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i sva trojica članova predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar