Još jedan optuženik na suđenju Mamićima promijenio iskaz. Odvjetnik: To neće utjecati na tijek postupka

Vijesti 28. stu 202314:12
Borna Jaksic/PIXSELL

Odvjetnik bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića Filip Glavaš rekao je u utorak kako današnje priznanje krivnje poduzetnika Igora Krote neće ni na koji način utjecati na tijek kaznenog postupka u aferi "Dinamo 2" niti na ulogu njegovog branjenika u tome postupku.

Na početku današnjeg ročišta na osječkom Županijskom sudu Krota je odlučio promijeniti raniji iskaz, a potom priznao krivnju za kaznena djela iz optužnice. Izjavio je da u cijelosti prihvaća ono što mu se stavlja na teret, da se osjeća krivim za kaznena djela iz optužnice te da ne želi iznositi obranu niti odgovarati na daljnja pitanja.

U izjavi novinarima Glavaš je kazao da kao i u slučaju prethodne nagodbe okrivljenika Nikkyja Arthura Vuksana s Uskokom, može samo nagađati zbog čega je Krota odlučio priznati krivnju.

Smatra da je Krota, na taj način htio završiti ovu epizodu u svome životu, jer je vrlo vjerojatno svjestan da će, bez obzira na utvrđene dokaze i činjenice, biti proglašen krivim. Drži da si je Krota na ovaj način želio olakšati situaciju, zatvoriti ovo poglavlje svoga života te krenuti dalje i da ga s te strane razumije.

Nije želio komentirati očekuje li eventualne nove nagodbe ostalih okrivljenika, jer smatra da, ako ih i bude, neće ni na koji način utjecati na poziciju Zdravka Mamića.

Glavaš ističe kako i danas ispitani svjedoci potvrđuju da su od Zdravka Mamića primali gotovinske isplate u ime NK Dinama, a što potvrđuje tezu obrane da su sva sredstva koja su podizana s klupskog računa u austrijskom Klagenfurtu utrošena isključivo za poslovanje kluba.

Krota je drugi okrivljenik u aferi “Dinamo 2”, koji je priznao krivnju, jer se potkraj listopada okrivljeni nogometni menadžer Nikky Arthur Vuksan nagodio s Uskokom, pa je, temeljem sporazuma stranaka, osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina.

U aferi “Dinamo 2” za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U  optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje koje je Dinamo oštetilo za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.