Kaić pojasnio nova pravila o samoizolaciji: Rokovi su se pokazali besmislenima

Vijesti 26. lis 202117:44
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL

Nove upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezane uz određivanje samoizolacije dijelom su zbunile javnost.

Naime, u njima se kaže kako osobe koje su preboljele covid-19 i one koje su potpuno cijepljene dvjema dozama, odnosno jednom dozom Janssena, ne trebaju u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženom osobom, odnosno nema vremenskog ograničenja važenja cijepljenja i preboljenja nakon kojeg bi ipak i te osobe morale u izolaciju.

VEZANE VIJESTI

Epidemiolog dr. Bernard Kaić za Jutarnji objašnjava razloge zbog kojih više u preporukama nema vremenskog roka do kojeg “važi” preboljenje odnosno cijepljenje.

“Ni dosad cijepljeni i oni koji su preboljeli covid-19 nisu morali u samoizolaciju. No, u tim našim preporukama to je najprije vrijedilo za šestomjesečno razdoblje pa se onda produžilo na devet mjeseci, a sad smo razmišljali trebali taj rok produljiti na 12 mjeseci ili ga ukinuti. Pokazalo se da je razlika u mogućnosti zaražavanja od bliskog kontakta onih koji su preboljeli koronu ili su cijepljeni prije pola godine ili nakon devet mjeseci toliko mala da je zanemariva. Drugim riječima, šanse da se češće mogu zaraziti cijepljeni prije šest mjeseci u odnosu na one cijepljene prije devet mjeseci, a isto je i s onima koji su preboljeli koronu podjednake su”, objašnjava dr. Kaić.

Dodaje da veći broj zemalja EU nema vremenskih ograničenja za izuzetak od samoizolacije nakon cijepljenja i preboljenja, a manji dio se i dalje drži šest mjeseci kako je to bila propisala Europska komisija za covid-potvrde.

“No, to se pokazalo besmislenim. Ipak, ne bi li se otkrio taj mali broj onih koji se zaraze, preporučili smo testiranje 5 do 7 dana nakon bliskog kontakta brzim testovima. U slučaju da test bude pozitivan takva osoba tretira se potpuno jednako kao svi ostali zaraženi covidom-19, odnosno mora u izolaciju. Dakako da se i cijepljenima i onima koji su preboljeli koronu u slučaju da su bili u kontaktu sa zaraženima preporučuju strogo pridržavanje epidemioloških mjera zbog sprečavanja kapljičnih infekcija sljedećih 14 dana”, naglasio je dr. Kaić za Jutarnji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar