Kako će se održavati nastava od ponedjeljka? Evo što su odlučile neke županije

Vijesti 05. stu 202107:04 > 07:05 2 komentara
Robyn Beck / AFP, Ilustracija

Praznici i dva dana online nastave ovaj tjedan trebali bi smanjiti bujanje zaraze covidom-19 među najmlađom populacijom. Dok bilježimo rekordne brojeve i dalje nema jasne upute na koji će način djeca pohađati nastavu od ponedjeljka, odnosno, ostalo je na osnivačima da donesu konačnu odluku.

Za učenike 4. A razreda u Delnicama nema dileme na koji način žele ići na nastavu.

“Bolje je u školi jer možemo lakše naučiti”, kaže Noa, a Maja dodaje: “Više naučim i lakše mi je.” S njima se slaže i Lana, njihova kolegica iz OŠ Ivan Goran Kovačić u Delnicama: “Imamo više druženja i možemo se igrati skupa.”

VEZANE VIJESTI

Ova je škola među rijetkima koja je ipak odlučila, barem za niže razrede, ostatak ‘prazničnog’ tjedna organizirati nastavu uživo.

Sanja Arh, učiteljica u OŠ Ivan Goran Kovačić, kaže: “Vrlo je izazovno raditi jer nikada ne znamo kada ćemo se vratiti na online, nama je srećom sve uživo.”

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, na ovaj način radio je dio škola u Zadarskoj županiji, Sisku i Čakovcu.

“Malo je frustrirajuće vidjeti tu dječicu koja moraju biti pod ograničenjima i režimima, ali situacija je takva kakva jest, moramo to izdržati i nadam se da će se situacija normalizirati”, rekao je Mladen Bolf, ravnatelj OŠ Ivan Goran Kovačić.

Ovaj tjedan trebao je poslužiti za normalizaciju epidemiološke situacije u školama jer smo prošli tjedan imali gotovo 5.000 zaražene djece.

Dijana Mayer, epidemologinja HZJZ-a, nije sigurna je li to dovoljno: “Vidjet ćemo kako će to biti u ponedjeljak. Procjenu je li mjera bila uspješna imat ćemo uskoro, ovih dana.”

Dio škola i idući tjedan online

U Primorsko goranskoj županiji već znaju da se od sljedećeg tjedna svi vraćaju u školske klupe.

“Odluka je dobra jer ravnatelji i osnivači prema trenutnoj situaciji mogu reagirati brzo i daleko kvalitetnije, nego da mi iz centara određujemo koji će raditi ili ne i u kojem modelu”, naglasio je Mladen Šćulac, načelnik stožera civilne zaštite PGŽ-a.

VEZANE VIJESTI

Ravnateljica prve riječke gimnazije ističe da su učitelji i nastavnici opterećeni zbog epidemije, a najizazovnije im je paralelno raditi i uživo i online.

“Naravno da je otežano jer radimo paralelno i za učenike koji su u modelu C u samoizolaciji i koji se online uključuju u nastavu, tako da je nastavnicima zaista veliki izazov”, rekla je Jane Sclaunich.

Inicijativa nastavnika Školska zbornica poziva resornog ministra da djeca imaju prioritet pri testiranju na covid.

“Da bismo svi bili sigurni, zaista sigurni, i djelatnici i učenici i osoblje u školama, testiranje mora biti promptno, pogotovo ako učenik dobije simptome koji su sumnjivi kako bi liječnici mogli na vrijeme djelovati i staviti dijete u izolaciju da ne širi zarazu po školi”, ističe Goran Gotlibović ispred inicijative.

Ministar Radovan Fuchs smatra da se zaraza može zaustaviti na jedan drugi način.

“Ponovno ću ponoviti po 155. put – zatvaranje škola neće bog zna kako pridonijeti zaustavljanju situacije, to može jedino procjepljenost i isključivo dovoljno procjepljen broj građana da možemo relaksirati mjere”, istaknuo je.

Osim Primorsko goranske županije i Grad Zagreb je odlučio da će nastava od ponedjeljka biti uživo. Iz Ministarstva obrazovanja doznajemo da su se za održavanje nastave po C modelu u tjednu od 8. do 12. studenoga odlučile Vukovarsko-srijemska županija za sve škole kojima je osnivač te Grad Vinkovci.

Ostale županije trebaju donijeti odluku, a vjerojatno je da će većina biti za isti model.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare