Kakvo je stanje na karti ECDC-a: Mnoge zemlje tamnocrvene, što je s Hrvatskom?

Vijesti 24. lip 202222:05 1 komentar
Oliver BUNIC / AFP, Ilustracija

Broj novozaraženih koronom raste u nekoliko europskih zemalja. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je u emisiji N1 Studio uživo među ostalim rekla da moramo voditi računa da se ne nađemo u tamnocrvenoj zoni na karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC-a).

“Mi smo proteklih godina ovim projektom dokazali i turistima i građanima da smo odgovorna turistička destinacija. Moramo voditi računa da nismo tamnocrveni na karti. Prema zadnjoj karti nismo i mislim da zajedno možemo voditi računa da ne dođemo u tu kritičnu situaciju”, rekla je Nikolina Brnjac.

Prema najnovijim podacima ECDC-a objavljenim u četvrtak 23. lipnja na karti Europe Hrvatska je trenutno obojana dvjema bojama.

Dalmacija i Istra nalaze se u narančastom dok su središnja, sjeverna i istočna Hrvatska u sivoj boji. To znači da priobalje ima 100 do 300 novozaraženih na 100.000 ljudi, a u sivom području se ne testira dovoljno za točne podatke, odnosno testira se manje od 600 osoba na 100.000 prema legendi karte ECDC-a.

Screenshot ECDC

Kad pogledamo ostatak Europe,  u nekima je već sad situacija puno gora. Gotovo cijela Italija, Francuska, Portugal i veći dio Austrije nalaze se u tamnocrvenoj zoni, onoj koje se pribojava ministrica Brnjac.

To znači da te zemlje imaju više od 300 novozaraženih na 100.000 ljudi.

Ipak, treba istaknuti da se podaci ni blizu ne ažuriraju niti ne prate kao primjerice u ovo doba prošle godine.

Njemačka se danas nalazi među zemljama za koje ECDC nema dovoljno podataka da bi odredio epidemiološku situaciju dok sve zemlje prema istoku (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska), ali i skandinavske zemlje testiraju manje od 600 osoba na 100.000.

Odakle značajan porast slučajeva u Europi?

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošli tjedan da “porast stupnja zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one postati dominantne” u cijeloj Europskoj uniji i vjerojatno rezultirati rastom broja slučajeva.

VEZANA VIJEST

CNN je analizirao podatke projekta Our World in Data (OWID) Sveučilišta Oxford, koje prati pandemiju, te zaključio da europske zemlje bilježe značajan porast slučajeva covida potaknut visoko infektivnim podvarijantama omikrona.

Infekcije su u porastu u više zemalja, uključujući Portugal, Njemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švicarsku i Španjolsku. Nove studije su pokazale da omikron podvarijante BA.4 i BA.5, uspoređujući ih s ranijima, spretnije izbjegavaju imunosni sustav. To znači da ni prethodne infekcije niti cjepiva ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti zbog čega postaju dominantne.

Čini se da BA.4 i BA.5 ipak ne dovode do težih bolesti. Međutim, kao i kod prethodnih valova, povećanje slučajeva moglo bi rezultirati porastom hospitalizacija i smrti, objavio je ECDC.

S obzirom na predstojeću turističku sezonu tijekom koje će u Hrvatsku doći stotine tisuća stranaca, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati i hoće li Hrvatska uspjeti ostati u sadašnjim bojama EDCD-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram