Krizni eko stožer: Ustavna tužba zbog okolišne dozvole za centar Marišćina

Vijesti 10. lip 202114:28 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Udruga Krizni eko stožer Marišćina pokrenula je ustavnu tužbu protiv rješenja Visokog upravnog suda, kojim je poništena presuda riječkog Upravnog suda i odbijen zahtjev za poništavanje okolišne dozvole za Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, priopćeno je u četvrtak.

“Krizni eko stožer Marišćina pokrenuo je ustavnu tužbu kojom dokazuje da Visoki upravni sud, kao drugostupanjsko upravno tijelo u ponovnom postupku nije ovlašteno postupati suprotno zauzetom stajalištu suda iz upravnog spora te ponovno razmatrati meritum stvari. Visoki upravni sud je, kao drugostupanjsko upravno tijelo, polazeći od sudske odluke i shvaćanja Upravnog suda u Rijeci, bio dužan u ponovnom postupku osigurati provođenje odluke prvostupanjskog tijela, Upravnog suda u Rijeci”, ističe se u priopćenju eko stožera.

Visoki upravni sud je u svibnju usvojio žalbu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te je poništena presuda Upravnog suda u Rijeci kojom je, pak, bila poništena okolišna dozvola za Županijski centar za gospodarenje otpadom.

Tužbu protiv rješenja o okolišnoj dozvoli, koju je za potrebe rada centra Marišćina izdalo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, podnio je Krizni eko stožer. Ta je udruga osporavala postupak donošenja rješenja o okolišnoj dozvoli, smatrajući da je proveden manjkavo i nezakonito, na štetu stanovnika u blizini Marišćine.

Iz Kriznog eko stožera navode da je postrojenje u Marišćini “nefunkcionalno postrojenje za mljevenje smeća” te da se “projekt županijskog centra sveo na obično smetlište.”

Smatraju da uvođenje “običnog deponijskog sustava za zbrinjavanje pomiješanog smeća” nije rješenje, jer će štetan utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi biti sve veći te da je izvjesno i zagađenje riječke pitke vode.

Ističu da je “Upravni sud je upravo iz tog razloga poništio rješenje o okolišnoj dozvoli”, odnosno da je tvrtka Ekoplus, koja upravlja centrom, bila dužna izraditi temeljno izvješće prije ishođenja okolišne dozvole, kao i dostaviti podatke potrebne za utvrđivanje stanja tla i podzemnih voda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!