Ministar Piletić: Rad nedjeljom morat će se plaćati 50 posto više

Vijesti 28. stu 202216:16 1 komentar
Shutterstock/Ilustracija

U ponedjeljak je održana sjednica Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj je, između ostalog, raspravljalo o proračunu za 2023. i projekciji za 2024. i 2025. godinu o reformi zdravstva, te zakonodavnom okviru za uređenje rada nedjeljom.

“Kroz Zakon o trgovini definirano je koliko se radi nedjelja u  godini, a za ostale djelatnosti tu je Zakon o radu koji u konačnom tekstu Nacrta zakona predlaže da se rad nedjeljom plaća 50 posto više u odnosnu na redovnu satnicu”, rekao je nakon sjednice Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Prema postojećem Zakonu o radu rad nedjeljom mora se platiti više, no nije definirano koliko pa, tehnički, ako ne postoji kolektivni ugovor, poslodavac može nedjelju dodatno platiti i 1 posto.

“Ako uzemo u obzir da su ukupno kolektivni ugovori koje u Hrvatskoj imamo, registrirani prosjek iznosi iznosi 37 posto. S obzirom da je privatni sektor tek s 20 posto obuhvaćen kolektivnim ugovorima, smatramo ovo značajnim iskorakom kojim Vlada ispunjava svoje ciljeve i program rada. Prema tome, rad morat će se od 1. 1. plaćati 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu”, kazao je Piletić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare