Neva Tolle: Puna su nam usta zaštite žena i djece, a žene ubijaju svakodnevno

Vijesti 02. pro 202110:01 > 12:35
N1

Koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle bila je gošća Novog dana.

“Vrlo često od nadležnog Ministarstva čujemo statistike u kojima govore da ima dovoljno kapaciteta za smještaj, da nismo puni, da ima slobodnih mjesta. Ali to nije točno. Ako pogledamo preporuke VE-a i Istanbulske konvencije točno je propisano koliki kapaciteti moraju biti osigurani, mi taj standard ne zadovoljavamo. Ako je pola kapaciteta prazno, treba se zapitati zašto. Jer su im adrese javne i žene se boje otići tamo. Sigurne su dok su u samom objektu, ali čim izađu, one više nisu sigurne. Te su adrese nasilnicima poznate i veliki je strah kod žena kad se smještaju u takve institucije. Kad pogledate kako žene pišu u grupi ‘Spasi me’, vidjet ćete da se žene tamo osjećaju nesigurne. Apeliram na Vladu i Ministarstvo da pokažu više razumijevanja”, govori Tolle o kapacitetima sigurnih kuća, odn. smještajnih jedinica u koje se smještaju žene žrtve nasilja u Hrvatskoj.

vezane vijesti

Na pitanje treba li femicid uvesti u Kazneni zakon, kaže: “Apsolutno, ne znam zašto to nismo učinili dosad.”

“U doba SDP-ove Vlade izbačeno je kazneno djelo nasilja protiv žena iz Kaznenog zakona. Dvije godine smo se trudili da se vrati nazad, vraćeno je djelomično, ali ne kao prije. Ovo što se dogodilo u Splitu je dobro proračunat, dobro osmišljen, zločin iz mržnje”, govori Tolle dodajući da se iz medija moglo vidjeti da su se već jučer tražile olakotne okolnosti za ubojicu.

“Danas je u novinama prisutno da će dobiti možda i 40 godina. Da. On mora dobiti najstrožu moguću kaznu bez prava na pomilovanje. On formalno može biti pomilovan kad odsluži polovicu kazne, ali ga komisija za pomilovanje i predsjednik ne smiju pomilovati jer ćemo poslati poruku da je u redu ubijati žene onog trena kad on pomisli da ona nije napravila nešto onako kako on želi”, kaže.

“Tu i tamo se pojavi neka zastupnica koja govori protiv nasilja nad ženama. Potreban je sveopći konsenzus među svim strankama. Članovi svih stranaka u parlamentu moraju biti suglasni da se ovo ne smije više događati. Pozicija i opozicija moraju disati kao jedno tijelo kad je riječ o femicidu”, govori Tolle.

Naslje u pandemiji

“Brojke su značajno u porastu, imamo 40 posto porasta nasilja protiv žena. Dom za ženu i njenu djecu nije sigurno mjesto, to je mjesto gdje se dobivaju teške batine koje završavaju trajnim invaliditetom, ali i ubojstvom. Ovo što se dogodilo u Splitu je neobičan slučaj jer je javan. Obično se to događa u četiri zida”, kaže Tolle.

Tolle je govorila i o poteškoćama s kojima se susreću žene izložene obiteljskom nasilju, poput dvostrukog uhićenja. Smatra da se i na taj način šalje kriva poruka i da se takve situacije ne smiju događati. Tolle se osvrnula i na tzv. manipulativne roditelje rekavši da se takve kvalifikacije koriste kako bi se izbjeglo dijeljenje bračne stečevine na jednake dijelove, tj. kako bi se žene dovelo u ekonomski nepovoljniju situaciju.

“Ono što nas je zapanjilo jest da nam žene javljaju da su se obratile institucijama za pomoć i da su doživjele potpuni izostanak reakcije institucija. Prošle godine 379, a ove godinu čak 540 žena. Ako mi gledamo da će neka žena otići u jednu od institucija koja joj treba pružiti brzu pomoć i informaciju kamo da ode i kako da se zaštiti… Ako je toliko žena dobilo potpuni izostanak rekacije, postavlja se pitanje dokad ćemo na deklarativnoj razini štiti žene i djecu od nasilja. Puna su nam usta zaštite žena i djece, pune su nam ladice papira koji o tome govore, a žene ubijaju svakodnevno. Sezona lova trajno je otvorena”, kaže Tolle.

“Kad govorimo o femicidu, 50 posto žena je ubijeno od ruke tzv. namilijih, bračnih ili izvanbračih partnera. Do kada ćemo samo na deklarativnoj razini štiti žene i djecu”, pita se Tolle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.