Raspudić: Plenkovićevo djelovanje može se smatrati kršenjem sankcija Rusiji

Vijesti 16. lip 202311:22 > 11:23 0 komentara

Gost N1 Studija uživo bio je saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić u kojem je govorio o političkim aktualnostima.

Komentirajući predizbornu kampanju, Raspudić kaže da “Most cijelo vrijeme radi u petoj brzini, ali da sad prebacuju u šestu”.

“jasno je da sve što se događa s vladajućima proteklih mjeseci, a tako će biti i u sljedećim mjesecima, je isključivo u funkciji izbora koji dolaze”, smatra zastupnik.

Govorio je kako je vraćanje novca građanima pa do odluka o izbornim jedinicama i njihovog korigiranja treba gledati u svjetlu sljedećih izbora. “Treba biti pošten radi to i oporba”, kaže Raspudić.

Komentirao je i popis stanovništva, kojeg je i sam premijer nazvao nevjedostojnim.

“U uređenim društvima kompjuteri i informatizacija povećavaju red u neuređenim društvima povećavaju nered. Potpuno je nevjerojatno da u 2023. godini imamo ovakvu situaciju”, kaže Raspudić.

Govorio je o odstupanjima između popisa stanovništva i biračkih popisa te pozvao vladajuće da pročešljaju i srede te popise. Komentorao je i izjavu iz vlade u kojoj je rečeno da MUP ne može provjeravati te popise da ne bi ispalo da radi hajku na građane.

“Ne bi to zvao hajkom. To je normalna stvar, pogotovo u ovakvoj situaciji u kojoj se javlja takva diskrepancija”, kaže Raspudić.

Na pitanje jesu li izbori uopće Ustavni, Raspudić kaže da je žalosno u ovoj situaciji da ni HDZ-ovci nisu išli u radikalnije promjene jer ni sami ne znaju što im valja. “Mogli su iskoristiti cijelu situaciju za jednu zdraviju demokratsku atmosferu i veće povjerenje, uključiti predstavnike oporbe i stručnjake da se napravi jedan zakonodavni okvir koji će imati širi legitimitet i biti rezultat šireg konsezusa”, smatra Raspudić i dodaje da se Ustavni sud bira tako kako se bira te da ne vjeruje da će on napraviti ništa po tom pitanju.

Raspudić je komentirao i najnoviju aferu o primanju mita i premijerovu izjavu kako njegova vlada ima nultu stopu tolerancije na korupciju te premijerove komentare na pisanja FT-a.

“Moram reći da sam razočaran odgovorom premijera. Očekivao sam da će on reći da je to pokazatelj kako institucije djeluju i da u Hrvatskoj nitko nije zaštićen i kako kriminal i korupcija imaju ime i prezime”, kaže Raspudić i dodaje da ga ne bi začudilo da su i osobe u ovoj aferi nekako povezane s HDZ-om i vladajućima.

Komentirao je i pisanja FT-a za kojeg kaže da je ozbiljan medija i da je sasvim siguran da su informaciju koju su pustili provjerili na više strana. “Potpuno je neprimjereno da u tržišnom gospodarstvu na taj način intervenira vlada zbog svojih političkih ciljeva i da koriste državnu instituciju kao batinu i prijete Allianzu”, kaže Raspudić i dodaje da je Plenkovićev ugled nakon ovih napisa jako poljuljan.

Smatra da se to djelovanje može smatrati kao kršenje sankcija Rusiji.

Na pitanje je li naša vlada dovoljno napravila kako bi smanjila cijene hrane, Raspudić kaže da se Most kao opcija zalaže za slobodno tržište.

“Zalažemo se za minimalno i samo nužno uplitanje vlade u ekonomske tokove. No, paradoksalno je da se država petlja tamo gdje se ne bi trebala petljati, a u situacijama kada se radi o kartelima, monopolima, neopravdanim dizanjima cijena nema ih za vidjeti ni za čuti”, kaže Raspudić.

Smatra da je neprihvatljivo da istom trgovačkom lancu cijena hrane u Sloveniji je jeftinija nego kod nas.

“Jedna vlast koja je prožeta kriminalom i korupcijom, kakvog nema primjera u demokratskim državama, toliki broj ministara koji je otišao pod sumnjoim kriminala i korupcije, jednog ministra koji je izravno uzatvoru završio i da predsjednik vlade ne razmisli o tome da ponudi ostavku i traži povjerenje od građana na izborima. Što onda onda očekivati da će se takva vlast zalagati za građane”, kaže Raspudić i smatra da je odgovornost za nacionalni neuspjeh leži na HDZ-u, građanima koji ih podržavaju te neposredno na 53 posto građana koji ne izlaze na izbore.

Smatra da se građanima umjetno pumpa beznađe.

Komentirajući odlazak premijera u Srbiju, Raspudić kaže da treba paziti kome ideš i u kojem kontekstu. “U ovoj situaciju nadam se da će Plenković popiti samo dvije coca cole i otići”, kaže Raspudić parafrazirajući izjavu Aleksandra Vučića i njegov odlazak na svadbu sina Vojislava Šešelja.

Rekao je da nama trebaju dobri odnosi sa susjedima. “Ali ja nikad ne bi otišao u Srbiju, ako se ne bih vratio sa dokumentacijom Vukovarske bolnice. Što ta dokumentacija radi u Beogradu?”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!