Omikron soj u sve više europskih država, pooštravaju se mjere na granicama

Vijesti 27. stu 202122:39 > 22:46 0 komentara
REUTERS/Michaela Rehle, Ilustracija

Detektiran je novi soj koronavirusa. U samo tri dana iz Južnoafričke Republike, stigao je u Europu. I sve je bliže - jer je nakon Belgije i Nizozemske, potvrđen u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Češkoj. Uz pojedine zemlje i Hrvatska postrožava mjere na granicama. Situacija ni u bolnicama nije dobra. Od posljedica zaraze preminula je i 2-godišnja beba. A ministar ponavlja - cijepite se.

Omikron – mutirana varijanta koronavirusa – drukčija je od svih dosad detektiranih.

“Razlika u odnosu na deltu i sve dosad otkrivene je to što ima veću razliku u genetskoj strukturi, različitija je pa bi zato mogla imati posljedice s težim oblicima bolesti. To se još sa sigurnošću ne zna. Pripremili smo pojačane mjere na granici, pogotovo putnika koji dolaze s mjesta gdje je detektirana nova varijanta”, rekla je epidemiologinja Tatjana Nemeth-Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pfizer i Moderna već najavljuju prilagodbu cjepiva novom soju, bude li to potrebno, no ono bi moglo biti spremno za 100-injak dana. Ispitivanja traju, a ministar Beroš poručuje – postojeće cjepivo štiti nas od mutacija.

“Obećava najava farmaceutskih kuća, poznata od ranije, da mogu u kraćem vremenu prilagoditi cjepivo. No, ne zaboravimo, i protiv ovog virusa učinkovite su osnovne epidemiološke mjere: distanca, maske, dezinfekcija, prozračivanje i izbjegavanje okupljanja! A protiv novih mutacija – cijepljenje! Upravo velik bazen necijepljenih dao je život novom soju virusa”, kazao je Vili Beroš.

Kakva je situacija s koronom u Hrvatskoj?

Broj preminulih od ili s covidom-19 u Hrvatskoj raste. U jednom danu preminulo je 75 osoba, 80 posto nije ih bilo cijepljeno. A iz Slavonije stižu posebno tužne vijesti. U osječkom KBC-u preminula je dvogodišnja beba.

Zbog hospitalizacije sve većeg broja pacijenata, zdravstveni sustav pod povećanim je pritiskom. A dio javnosti tvrdi kako se zaraza u bolnicama širi. Ravnatelj Vinogradske odgovara: izdržat ćemo.

“Najveći je pritisak prema sestrinskom kadru jer on je jedan od onih kojeg imamo najmanje. Ogroman je pritisak i na liječnik. Ti ljudi rade težak i odgovoran posao i u ove dvije godine možemo reći da su na neki način naši heroji. Ako govorimo o liječnicima, oko 95 posto njih je cijepljeno u Hrvatskoj. Vrlo je mali transfer virusa, mi ga i ne vidimo i možemo reći da su neki način bolnice sigurne. Povremeno se može dogoditi transfer, ali to je zanemarivo”, rekao je ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice Davor Vagić.

Vikend za vikendom – protiv Stožera i mjera – prosvjed. I još jedan odgovor na poruke prosvjednika.

“Ljudi, nemojte biti tako blesavi, neoprezni, nepristojni, Stožer prima preporuke iz cijelog svijeta i donose zajedničke odluke koje nikad nisu savršene za svakog, jer ujutro Beroš mora doći u svoj ured i donijeti odluke. A one su teške i moraju biti donesene i kad nisi sasvim siguran. Medicina je jako komplicirana, ljudsko tijelo je najkompliciranije što je Bog stvorio, jedna ljudska stanica je komplciiranija od rakete koja ide na Mars i sad oni hoće da svi budu zadovoljni i da epidemija nestane”, poručio je imunolog Matko Marušić.

A sigurno neće nestati tako brzo. Kao da dosad nije bilo dovoljno komplicirano, novi soj se širi i sve je bliže.

Gdje je sve dosad zabilježen omikron soj koronavirusa?

Dva slučaja zaraze omikronom identificirana su u Velikoj Britaniji koja uvodi obvezan PCR test za sve dolaske, a dva slučaja potvrdila je i Njemačka u subotu kada se Europom širi zabrinutost zbog nove varijante covida-19 koja je već zaustavila putovanja prema Južnoj Africi gdje je novi soj otkriven. U Italiji je otkriven prvi slučaj nove covid varijante omikron kod muškarca u području Napulja, koji se vratio iz Mozambika, objavio je u subotu Viši zdravstveni institut (ISS). Regionalna bolnica u Liberecu na sjeveru Češke objavila je u subotu na televiziji da je otkrila novi soj varijante omikron kod pacijentice pozitivne na covid-19.

Do ovih novih slučajeva omikron je, kako su u petak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) imenovali novu varijantu, bio identificiran u Južnoj Africi, Bocvani, Hong Kongu, Izraelu i Belgiji.

Britanija traži obavezni PCR test

“Dva slučaja covid-19 koji podrazumijevaju mutacije kompatibilne s B.1.1.529 identificirana su u Ujedinjenom Kraljevstvu”, objavilo je britansko ministarstvo zdravstva.

Ta “dva britanska slučaja varijante omikron” povezana su i identificirana nakon “putovanja u Južnu Afriku”, navodi se.

Nošenje maske bit će obvezno u trgovinama i u javnom prijevozu u Velikoj Britaniji najavio je premijer Boris Johnson.

Zbog nove varijante “zahtijevamo da svatko tko ulazi na teritorij Ujedinjenog Kraljevstva ima rezultat PCR testa dva dana po dolasku “i da bude u jzolaciji dok ne dobije rezultat”, rekao je.

U Bavarskoj potvrđena dva nova slučaja

Njemačka je potvrdila svoja prva dva slučaja zaraze omikronom u dvije osobe u Muenchenu, objavio je bavarski ministar zdravstva.

Dvije osobe u koje je potvrđena zaraza omikronom stigle su u Njemačku zrakoplov iz Južne Afrike 24. studenoga, objavio je ministar Klaus Holetschek.

U petak je prvi slučaj detektiran u Belgiji u mlade putnice koja je stigla iz Egipta preko Turske.

Države članice Europske unije dogovorile su se u petak da privremeno suspendiraju putovanja iz Južne Afrike u EU nakon otkrića nove varijante koronavirusa.

Odbor koji okuplja zdravstvene stručnjake iz 27 država članica također je pozvao sve zemlje članice da testiraju sve putnike koji dolaze iz te zemlje te da propišu obveznu karantenu.

Prvi slučaj omikrona i u Napulju

U Italiji je otkriven prvi slučaj nove covid varijante omikron kod muškarca u području Napulja.

“Laboratorij bolnice Sacco u Milanu, specijalizirane za zarazne bolesti, sekvencirao je genom iz pozitivnog uzorka pacijenta koji je došao iz Mozambika”, navodi ISS u priopćenju.

“Pacijent i članovi njegove obitelji su dobrog zdravlja.  Zakazano je sekvenciranje uzoraka uzetih od članova njegove obitelji koji žive u regiji Kampanija”, dodaje ISS.

Italija je u petak zabranila ulazak na svoj teritorij svim osobama koje su “posljednjih 14 dana boravile u Južnoj Africi”.

Osim toga svi letovi iz te regije su zabranjeni.

Italija, kao i cijela Europa doživljava porast broja novozaraženih covidom-19 i pokušava se zaštititi na sve načine.

Omikron soj i u Češkoj

Regionalna bolnica u Liberecu na sjeveru Češke objavila je u subotu na televiziji da je otkrila novi soj varijante omikron kod pacijentice pozitivne na covid-19.

“Taj soj je potvrđen”, rekao je glasnogovornik bolnice, Vacla Ricar na češkoj televiziji i naglasio da će taj uzorak sada analizirati glavni laboratorij zemlje.

“Međutim, rezultat je već dovoljno precizan”, rekao je i dodao je da je soj “90 posto” potvrđen.

Premijer Andrej Babiš je ranije rekao da je ta žena, cijepljena i s blagim simptomima, bila u Namibiji iz koje se preko Južnoafričke Republike i Dubaija vratila u Češku.

Država od 10,7 milijuna stanovnika, Češka se bori s rekordnim dnevnim rastom zaraza koji je prisilio vladu da u četvrtak najavi nova ograničenja, posebice zatvaranje restorana, kafića i noćnih klubova, kao i sve božićne sajmove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!