Oporba ovaj tjedan ide u novi pokušaj opoziva Grlića Radmana

Vijesti 03. lis 202312:49 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatski sabor ovaj tjedan će, po drugi put nakon nešto više od godinu dana, raspravljati o prijedlogu oporbenih zastupnika da se ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu izglasa nepovjerenje.

Prijedlog o kojem će zastupnici raspravljati u srijedu poslijepodne u proceduru su uputili oporbeni zastupnici, njih 37, na inicijativu Kluba Mosta, jer ministar Grlić Radman u imovinsku karticu nije upisao godišnje dividende.

Grlić Radman je suvlasnik tvrtke Agroproteinka koja ima koncesiju Ministarstva poljoprivrede za odvoz i zbrinjavanje lešina uginulih životinja, a od 2019. do 2023. primio je dividende u iznosu od 2,1 milijuna eura i nije ih naveo u imovinskoj kartici.

Grlić Radman tvrdi da je propust tehničke prirode te da nema zbog čega snositi političku odgovornost, a brani ga i premijer Andrej Plenković koji kaže da je ministar napravio pogrešku koju će ispraviti. Oporba međutim smatra da ministar ne može biti netko tko laže i prikriva svoju dobit.

Prvi put opoziv Grlić Radmana oporba je tražila u srpnju prošle godine na inicijativu Hrvatskih suverenista, tvrdeći da ministar nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj Hrvatske. Prije rasprave o opozivu ministra vanjskih poslova zastupnici će dati svoje mišljenje o dva zakonska prijedloga, o humanitarnoj pomoći i o nacionalnoj naknadi za starije osobe.

Zakon o humanitarnoj pomoći, uz ostalo, omogućit će jači nadzor nad prikupljanjem i pružanjem humanitarne pomoći, te spriječiti zlouporabu prikupljenih financijskih sredstava, odnosno materijalnih dobara.

Izmjenama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe ta naknada podiže se sa sadašnjih 120,71 eura na 150 eura od 1. siječnja 2024. Ublažavaju se uvjeti za ostvarivanje prava na nacionalu naknadu, uvjet sa sadašnjih 20 godina neprekidnog boravišta na području Hrvatske od dana podnošenja zahtjeva smanjuje se na 10 godina, te se povećava prihodovni cenzus sa 120 na 300 eura po članu kućanstva.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić očekuje da će broj korisnika naknade sa sadašnjih 6841 korisnika narasti na minimalno 13.400. Pravo na naknadu imaju osobe starije od 65 godina, koje nisu ostvarile pravo na mirovinu temeljem rada i uplaćenih doprinosa. Za provedbu zakona trebati će u 2024. osigurati dodatnih 13,7 milijuna eura, u 2025. gotovo 16 milijuna, a u 2026. 16,1 milijun eura.

U četvrtak zastupnici će raspravljati o prijedlogu zakona o instrumentima politike boljih propisa koji bi trebao unaprijediti postupak pripreme i izrade zakona, te o setu zakona o provedbi raznih EU uredbi koji se mijenjaju zbog iskazivanja novčanih iznosa u eurima.

U petak je na dnevnom redu izvješće o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti i potvrđivanje ugovora o zajmu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt “Digitalne, inovativne i zelene tehnologije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.