Plenković o sucima i Mamiću: Ako je išta od toga istina, to je užas

Vijesti 18. ožu 202117:31 > 18:05 3 komentara
andrej plenković
Davorin Visnjic/PIXSELL

Na današnjoj konferenciji za mediji predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se i na optužbe koje je Zdravko Mamić iznio, a koje su vezane uz nadzor sudaca i stegovni postupak u Osijeku koji je pokrenut protiv dvojice sudaca.

“Ako je bilo što od onoga što je trenutno u eteru istina – to je užas”, poručio je Plenković.

“Ja sam zgrožen time i kao predsjednik Vlade i kao pravnik. To je nedopustivo. Bilo da je to posao za DORH, policiju, stegovne postupke u okviru sudova gdje ti suci rade, to su primjeri koji ruše povjerenje u hrvatsko pravosuđe. To ponašanje nema nikakve veze s izvršnom vlašću, niti s HDZ-om”, rekao je Plenković koji je poručio da je daljnje postupanje je na tijelima koja imaju nadležnost da te navode ispitaju.

VEZANE VIJESTI

Čvrsto je otklonio tezu koja odgovornost za takva individualna ponašanja nastoji prebaciti na Vladu. “To nije istina i tome ćemo se usprotiviti”, poručio je te se vratio na izbor predsjednika Vrhovnog suda, poručivši da se Vlada i parlamentarna većina ne vežu niti za jednog kandidata te da su izmjenama zakona omogućili da netko tu funkciju obnaša maksimalno dva puta.

Također je rekao da promjena na čelnom mjestu Vrhovnoga nije “alfa i omega” reforme pravosuđa te poručio da će se promjene u pravosuđu dogoditi zakonima i boljim filterima u okviru načina izbora sudaca.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica također je sudjelovao na konferenciji za medije te rekao kako o sankciji sudaca koje je Mamić optužio odlučuje Državno sudbeno vijeće, ali smatra da bi se po fotografijama koje su izašle u medijima, moglo govoriti o stegovnoj odgovornosti sudaca, ali da to treba prepustiti DSV-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare