Potvrđeno za N1: U Hrvatskoj otkrivena podvarijanta omikrona BA.2

Vijesti 31. sij 202212:55 > 14:09
Pexels/CDC

Nakon što su u Sloveniji u četvrtak potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa, nazvane BA.2, iz Ministarstva zdravstva stiže potvrda da je podvarijanta otkrivena i u Hrvatskoj.

“Trenutno je potvrđeno pet slučajeva podvarijantom omikrona BA.2. U tijeku je epidemiološka obrada zaraženih kao i bliskih kontakata te će se po prikupljanju svih relevnatnih informacija izvijestiti javnost”, rekao je ministar Vili Beroš za N1.

VEZANE VIJESTI

Spomenuta podvarijanta prije toga već je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, no po nekim podacima još je zaraznija od prijašnjih sojeva, ali ne izaziva jače simptome, prenijeli su slovenski mediji.

Podvrstom BA.2 u Velikoj Britaniji se u prvih deset dana siječnja zarazilo najmanje 400 ljudi. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja. Popis PANGO navodi da je 79 posto dosad dokazanih infekcija ovim sojem potvrđeno u Danskoj. Nakon toga slijede Velika Britanija (6%), Indija (5%), Švedska (2%) i Singapur (2%).

Brzo širenje ove podvrste ukazuje na to da bi ona mogla biti još zaraznija nego prva varijanta soja omikron BA.1. Britanska zdravstvena ustanova UK Health Security Agency (UKHSA) svrstala je BA.2 među “sojeve koji se promatraju”.

“U naravi je virusa da se razmnožavaju i pritom mutiraju”, rekla je Meera Chand, direktorica u britanskoj zdravstvenoj agenciji. “Zato se može očekivati da će biti još sojeva dok traje pandemija.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.