Produljen rok za podizanje izmijenjene optužnice za slučaj Uljanik

Vijesti 08. lip 202111:52 1 komentar
Srecko Niketic/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Rijeci zatražilo je produljenje roka za podizanje nove, izmijenjene optužnice u "slučaju "Uljanik", pa je Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci produljilo taj rok do 1. rujna, doznaje se u utorak sa suda.

Glasnogovornik Županijskog suda Zoran Sršen rekao je kako je Optužno vijeće produljilo rok za tri mjeseca, jer je ocijenilo  opravdanim zahtjev ŠDO-a za produljenjem roka.

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci je potkraj veljače vratilo optužnicu u “slučaju Uljanik” radi dorade istrage, a državnom odvjetniku je za dopunu istrage i podizanje optužnice dan rok do 1. lipnja.

Sud je u doradi istrage zatražio ispitivanje dvoje svjedoka, čiji su raniji iskazi bili izdvojeni kao nezakoniti te je zatraženo i prevođenje dokumentacije na kojoj se, uz ostalo, temelji nalaz vještaka.

Optužnica ‘teška’ 900 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je lani potkraj ožujka optužnicu u “slučaju Uljanik” – protiv prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare, kojima je počinjena materijalna šteta od oko 900 milijuna kuna.

Suđenje u “slučaju Uljanik” bit će na Županijskom sudu u Rijeci jer Vrhovni sud nije prihvatio prijedlog dijela optuženika da se predmet ustupi pulskom sudu.

Vrhovni sud je, naime, ocijenio kako nema valjanih razloga da suđenje bude u Puli te da nema sumnje u pristranost suda na bilo koji način.

Prema optužnici, uz prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvertookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossannda, a redom slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Trinaestooptužena je tvrtka ‘Uljanik plovidba’ iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom.

U akciji Uljanik, krajem ožujka 2020. privedeno je 12 osoba.

Istražni zatvor od 30 dana bio je određen za Rossandu, Brgića, Pavletića, Percana, Kranjca i Grpca, dok su se ostali branili sa slobode.

Dodatna krim istraga za sumnju na kaznena djela od 1,5 milijardi kuna 

Afera Uljanik je u prosincu 2020. zahvatila još osoba, jer je policija nakon dodatnog istraživanja o restrukturiranju riječkog Brodogradilišta 3. maj kazneno prijavila 11 odgovornih iz Uljanik Grupe te Hrvatske brodogradnje – Jadranbroda, za koje sumnja da su sa čak 26 kaznenih djela, na teret riječkog  3. maja i hrvatske države, počinili štetu od 1,5 milijarde kuna.

Ta je istraga nastavljena nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja iz ožujka 2019., kada su provedena dodatna istraživanja o postupku restrukturiranja 3. maja te o obračunu troškova za ugovorene radove u tom riječkom brodogradilištu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare