Psihologinja: Želimo znati tko i u kojim bolnicama ima priziv savjesti

Vijesti 05. svi 202218:30 > 18:32 2 komentara
N1

Psihologinja iz SOS Rijeka Lorena Zec gostovala je u Dnevniku N1 gdje je komentirala slučaj Mirele Čavajde kojoj su liječnici odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč tome što je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu. Liječnici joj nisu rekli niti da ima pravo sazvati komisiju.

“Problem je da mi ponovno razvlačimo slučajeve napaćenih žena po medijima i da patnja postaje interes javnosti”, rekla je Lorena Zec i dodala:

VEZANE VIJESTI

“Grozno je da nije bilo interesa javnosti, ni sad se ne bi ništa dogodlo. Imali smo slučaj prije godinu dana u Rijeci, inspekcija je došla, priznata je greška, ali kamo smo se pomaknuli? Tek kad izađe u javnost dobijaju ono na što zakonski imaju pravo.”

Ističe da bi sustav trebao biti transparentniji: “Zagovaramo i transparentnost sustava. Želimo znati tko i u kojim bolnicama ima priziv savjesti, gdje je moguće obaviti bilo kakav zahvat prekida trudnoće ili poput slučaja sad, postoji li sustavna edukacije ginekologa. Ovo su slučajevi koji se više ne smiju dozvoljavati.”

Komentirajući slučajeve liječnika koji u državnim bolnicama imaju priziv savjesti, ali u privatnim klinikama izvode prekide trudnoće, Zec je rekla:

“O tome se priča u kuloarima, ali to ne mogu rješavati udruge nego sustav. Očekujemo od Ministarstva zdravstva da riješi sve probleme, da aktivno radi na novom zakonu, očekujemo transparentan sustav obavještavanja pacijentica, da neki registar prizivatelja savjesti postoji i da ono što je osigurano zakonom pacijentice mogu dobiti.”

Govoreći o tome kako je ovaj slučaj djelovao na nju, istaknula je: “Meni to opet pokazuje da su žene često zadnja rupa na svirali, da su u politici bitne tek kad se uzrdma nešto u javnosti. Šaljem veliku zahvalnost na hrabrosti i gđi Mireli, jako mi je žao da se nalazi u takvoj situaciji, da mi na njenom slučaju moramo voditi iste bitke i zahvaljujem svim ženama koje su prošle grozan tretman u koji ih je stavio sustav.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare