Radnici Hitne traže benificirani radni staž. U RH ga ima više od 35.000 ljudi

Vijesti 17. tra 202209:17 2 komentara
Ivana Kopčić/ N1

Djelatnici hitne medicinske pomoći nedavno su na prosvjednom skupu pred Banskim dvorima zatražili povratak beneficiranog radnog staža, odnosno prava na skraćeni radni vijek, koji u Hrvatskoj trenutno ima nešto više od 35.000 zaposlenika.

“Hitnjacima” je beneficirani radni staž ukinut još u ministarskom mandatu Andrije Hebranga, a sadašnji ministar zdravstva Vili Beroš poručio im je da podupire njihove zahtjeve i uputio ih da se obrate Ministarstvu rada.

Od djelatnika, koji zahtijevaju donošenje jedinstvenog Zakona o hitnoj pomoći koji će im omogućiti odlazak u mirovinu s 55 godina, traži se izrada elaborata kojim bi dokazali opravdanost svojih zahtjeva.

Način utvrđivanja radnih mjesta i zanimanja na kojima se računa beneficirani staž u općem mirovinskom sustavu propisan je Zakonom o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

U Ministarstvu rada kažu kako se stručna dokumentacija mora priložiti za točno određeno radno mjesto, odnosno zanimanje koje je definirano ugovorom o radu, a ako se traži za više radnih mjesta mora biti priložena stručna dokumentacija za svako pojedinačno radno mjesto.

Također, u stručnoj dokumentaciji mora biti naveden i podatak o broju ozljeda na radu i bolovanja na pojedinom radnom mjestu u razdoblju od pet godina te o profesionalnim bolestima u razdoblju od 10 godina.

Osim Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, beneficirani staž uređen je i posebnim propisima za pojedine kategorije osiguranika (npr. vojska, policija, vatrogasci, pomorci i dr.).

Beneficrani radni staž imaju operni pjevači, ribari, dimnjačari, ronioci spužvi i koralja…

Beneficrani radni staž u Hrvatskoj imaju i operni pjevači, ribari, dimnjačari, ronioci spužvi i koralja, monteri dalekovoda, balerine, vozači tramvaja, tkalci na tkalačkim stanovima, policajci i vatrogasci…

U evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje je na dan 31. ožujka evidentirano ukupno 35.522 osiguranika (radna mjesta i zanimanja), kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem.

Od tog broja, 24.271 osiguranika ostvaruje pravo na staž osiguranja s povećanim trajanjem prema općem propisu, a 11.251 prema posebnim propisima.

Stručnjaci medicine rada i zaštite na radu proveli su reviziju i izradili stručnu podlogu s analizom radnih mjesta i zanimanja na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem.

Odlučeno je da se ukidaju 43 radna mjesta na kojima nema zaposlenih radnika, a na 22 radna mjesta se snizio stupanj povećanja staža osiguranja, jer su stručnjaci utvrdili da su razvojem tehnologija i primjenom mjera zaštite na radu smanjeni rizici i štetnosti utjecaja na zdravlje.

Također, od tadašnjih 11 zanimanja, na temelju izrađenog elaborata uvedena su dva nova zanimanja, voditelj kabinske posade zrakoplova i član kabinske posade zrakoplova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare