Rakar o kazni koju je PPD dobio od Mađarske: Tako to rade mešetari

Vijesti 10. lip 202319:23 0 komentara

Financijski forenzičar Marko Rakar bio je gost Dnevnika N1 televizije u kojem je komentirao kaznu koju je mađarski regulatorni ured za energetiku uputio hrvatskom PPD-u. Kazan iznosi 500 milijuna forinti, odnosno 1,35 milijuna eura, a uputio ju je PPD-u jer je zaključio da je kriv za ponašanje koje je moglo dovesti do tržišne manipulacije.

“Riječ je o transportingu kapaciteta između Austrije i Mađarske za mjesec veljaču 2022. godine. Ti kapaciteti se zakupljuju kružnim aukcijama i svi zainteresirani za kapacitet se prijavljuju i moraju reći koliko novca nude i koliko im je potrebno transportnog kapaciteta. Javilo se više kompanija, uključivo i PPD i s obzirom da je bilo zatraženo 271 posto kapaciteta plinovoda, aukcija se resetira i kreće novi krug”, rekao je financisjki forenzičar Marko Rakar.

Navodi kako se ta aukcija ponavljala 37 puta da bi transportna cijena pliza iz Mađarske prema Austriji narasla za 360 posto u odnosu na uobičajenu cijenu.

“U 37. krugu PPD se povukao iz cijelog manevra. Kao posljedica, drugi ponuđači SU zakupili 50 posto kapaciteta po 360 posto većoj cijeni, a iz PPD-a su shvatili da im je cijena preskupa i osigurali su alternativni pravac iz Slovačke. Po mađarskim portalima, s obzirom da se PPD smatra saveznikom ruskog Gasproma, cijeli se incident istražuje u svijetlu ruskog utjecaja na energetsko tržište u Europi. Mešetari koriste takve taktike u pokušaju da konkuretnima onemoguće pristup određenom tržištu ili ih natjeraju da plaćaju premije na dobavni pravac. Slične sam situacije uočavao na tržištu električne energije i onda se zna dogoditi da veliki dobavljači zakupljuju dalekovode i onda ih namjerno zaključuju da bi pojedina tržišta prisilili da kupuju električnu energiju po većoj cijeni. Nešto slično se dogodilo i u Mađarskoj u veljači 2022. Logično je da mađarski regulator smatra da je ovo bila prethodnica ili namještanje situacije za situaciju koja se razviula od početka rata u Ukrajini”, kazao je.

Rakar isto tako navodi da je Mađarska imala prliku dopuniti svoje zalihe, a sama cijena transporta je bila 3,6 puta veća od uobičajene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!