“Ratko Čačić nije nikakav žetončić u većini, a od SDP-a su ostali samo dugmići”

Vijesti 02. lip 202122:15 2 komentara
Andrej Plenković
Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer Plenković izjavio je u srijedu da je inicijativa oporbe u Saboru za smjenu ministra zdravstva Beroša još jedna neuspjela inicijativa dok se borimo s pandemijom, a na komentare predsjednika SDP-a Grbina, rekao je da su od SDP-a na lokalnim izborima "ostali samo dugmići".

U intervjuu RTL-u predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je rezultate završetka lokalnih izbora naglasivši da je na njima HDZ ostvario kolosalnu pobjedu te pojasnio svoja stajališta vezano za sukob s medijima koje je optužio za sabotiranje nekih kandidata njegove stranke.

Upitan ima li HDZ većinu u Saboru, jer je zastupnica Reformista Natalija Martinčević prilikom današnjeg glasovanja o oporbenoj inicijativi za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša bila suzdržama, premijer je rekao kako je ta inicijativa neuspjela.

Da se ministru Berošu iskaže nepovjerenje ranije danas u Hrvatskom saboru je glasovao 57 zastupnika. Prijedlogu za smjenu se usprotivilo 75 vladajućih zastupnika, uz jednu suzdržanu, zastupnicu Reformista.

VEZANE VIJESTI

“Javnost isto treba znati, kada pokrene netko jednu inicijativu, a ovo je još jedna neuspjela inicijativa oporbe – u trenutku dok se borimo s pandemijom, nastojimo očuvati radna mjesta, želimo cijepiti što više ljudi, pripremiti se za sezonu – ovi isti poput Grbina, koji danas citira Maratonce koji trče počasni krug, za mene kaže da je “Laki malo nervozan”, ja mogu reći da su od SDP-a “ostali samo dugmići”.

“Oni su trebali donijeti 76, a donijeli su 57 glasova. To je sve što imaju”, dodao je premijer Plenković, u kontekstu izjave predsjednika SDP-a Grbina.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ranije danas uoči sastanka Predsjedništva SDP-a, u izjavi novinarima odbio je komentirati Plenkovićev post-izborni diskurs prema novinarima, ustvrdivši samo da Plenkovićeve “izjave o novinarima nisu korektne, nisu na mjestu, nisu primjerene”. “Laki je malo nervozan, nema druge rečenice na to”, riječi su Peđe Grbina, uz opasku da je “to  stvar pristojnosti, kućnog odgoja”.

Referirajući se nadalje na stabilnost vladajuće većine u kontekstu današnjeg glasovanja u Saboru, premijer Plenković je podsjetio kako lokalna utakmica, lokalni izbori,  iz njegova kuta gledanja kao premijera, nema veze s nacionalnom suradnjom. “I to je dogovor koji mene obvezuje”, naglasio je Plenković.

“Hrvatski saborski zastupnici nisu žetončići”

Podsjetio je da je nakon parlamentarnih izbora vrlo brzo postignut dogovor s predsjednikom Reformista Radimirom Čačićem.

“Čačić je bio jedan od pet šest ljudi s kojima sam se ja iz susjedne sobe čuo 6. srpnja, nakon izbora i dogovorili smo parlamentarnu većinu u roku od dva sata. Dakle (…) 15-ak sati nakon završetka izbora imali smo većinu. I rekli smo, nastavljamo suradnju, dogovorili program, uključili sve što je svakome bitno… I kažemo, bit će lokalni izbori. Ratko, ti si župan. Lokalna utakmica iz mog kuta gledanja kao premijera nema veze s nacionalnom suradnjom. I to je dogovor koji mene obvezuje i danas i koji je u cijelosti ispoštovan”, rekao je Plenković.

“Da li je njegov stav u ovom trenutku, nakon što je Anđelko Stričak nakon 20 godina u Varaždinskoj županiji pobijedio za župana, nešto drugačiji nego što je bio tadašnji dogovor, to ćemo vidjeti”, dodao je.

Upitan je li se danas  čuo s predsjednikom Reformista Čačićem, premijer Plenković je rekao: “Danas ne, jučer smo se vidjeli i razgovarali”.

Na novinarsku opasku da je Čačić za RTL rekao kako već zasigurno (vladajući) imaju i dodatne žetončiće Plenković je rekao: “Prvo, Ratko Čačić nije nikakav žetončić u parlamentarnoj većini”, dodavši: “Hrvatski saborski zastupnici nisu žetončići niti prihvaćam niti pristajem na tu tezu. Za javnost je dobro znati. Svaki saborski mandat je neopoziv. Onaj tko ga je dobio je njegov. I s tim mandatom može raspolagati”, pojasnio je.

Upitan je li razgovarao s nekim od drugih saborskih zastupnika u slučaju da izgubi Čačića, premijer Plenković je rekao da nije.

“Ne, pa nisam. zašto bih razgovarao o tome da nastojimo proširiti parlamentarnu većinu. Ja sam rekao i više nego jasno: Tko god se želi priključiti parlamentarnoj većini je dobrodošao. To treba činiti samoinicijativno, programski kao što smo se dogovorili mi i s HNS-om i Reformistima i manjincima i s onima koji su išli s nama na liste”, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare