Bačić nakon sastanka parlamentarne većine: Ministar Beroš je siguran

Vijesti 21. tra 202110:24 > 13:49
N1

U Banskim dvorima danas se održao sastanak parlamentarne većine.

Među ostalim, na dnevnom redu je i potez saborske oporbe o opozivu ministra zdravstva, Vilija Beroša. “Tema rekonstrukcije ne postoji”, rekao je ranije premijer Andrej Plenković, dodavši da će, ako opoziv bude pokrenut, u Saboru braniti ministra Beroša.

Branko Bačić gostovao je u N1 studiju uživo nakon sastanka parlamentarne većine.

Upitan čeka li Vladu ikakva rekonstrukcija nakon lokalnih izbora, Bačić je rekao da je vladajuća većina stabilna i sigurna, a da je sastanak parlamentarne većine pokazao da premijer i ministri imaju punu potporu koalicijskih partnera.

Ove konstrukcije o opozivu očito su plod oporbe, kojoj bi prije lokalnih izbora odgovaralo da se nađu pukotine u vladajućoj većini, kojih nema, rekao je Bačić.

“Eventualna rekonstrukcija Vlade, zamjena ministara, isključivo je u nadležnosti predsjednika Vlade. Ja sam u prijateljskim odnosima s gospodinom Čačićem, često razgovaramo. On nikad na tim našim sastancima, ili razgovorima u četiri oka ili šire, nije bilo riječi da bi bilo potrebno ući u rekonstrukciju ili da je propitkivao rad ministara”, rekao je Bačić, dodavši da Čačića danas na sastanku nije bilo.

“Bilo kakva iskrica koja bi među nama bila, nije se dogodila. Mislim da je i gospodin Čačić, a i svi koalicijski partneri, jako zadovoljni načinom kako Vlada upravlja Hrvatskom. Ovo su izazovna vremena. Iza nas je nezabilježena epidemija covida-19, koja za sobom vuče brojne probleme u gospodarstvu”, rekao je Bačić, dodavši da je Vlada jako puno napravila.

Reformu zdravstva, rekao je Bačić, treba napraviti, ali odbija tezu da se ona odgađa zbog lokalnih izbora. “Kvalitetna reforma ne može biti uteg nikakvoj izbornoj kampanji. Ja mislim da kvalitetni zakoni mogu biti svojevrsni poguranac onome koji ih donosi i u kampanjama. Apsolutno sam protiv i ne slažem se, pred nama su kvalitetni zakoni, da bi oni nama bili ikakav otežavajući faktor u ovoj kampanji”, rekao je Bačić.

Govoreći o opozivu ministra zdravstva, Vilija Beroša, Bačić je rekao da se to neće dogoditi. “Ministar Beroš je siguran”, rekao je Bačić.

Podsjetimo, saborska oporba sastala se danas ujutro. Nakon sastanka, Peđa Grbin kazao je da je postignut “potpuni konsenzus oporbe o pokretanju opoziva”.

O Jasenovcu

Bačić je  N1 studiju uživo komentirao i ovogodišnje tri kolone na komemoraciji u Jasenovcu.

VEZANE VIJESTI

“Ne treba bježati od činjenice da nema potrebe u ovom trenutku inzistirati na zajedništvu predsjednika Vlade i predsjednika Republike, kad to zajedništvo u određenom obliku niti ne postoji. To što nećemo zajedno ili neće predsjednik države, Vlade i Sabora predati vijenac, ne govori ništa o našem odnosu prema Jasneovcu”, rekao je Bačić.

“Nema potrebe glumatati zajedništvo, ako ga doista nema. Predsjednik Republike Hrvatske nije bio niti u Vukovaru prošle godine”, rekao je Bačić.

“U povijesti ovih naših odnosa puno je više bilo situacija kad su predsjednici države, Vlade i Sabora odvojeno polagali vijence. Meni je važno da moj predsjednik Vlade i Sabora sutra tamo položi vijenac. To mi je važno, a to što nije zajedničko polaganje vijenca nije sigurno na nama”, rekao je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.