Sever: Europa treba uvesti apsolutnu zabranu prisluškivanja novinara

Vijesti 02. srp 202314:48 0 komentara

Europska komisija usvojila je europski akt o slobodi medija, novi skup pravila za zaštitu medijskog pluralizma i uredničke neovisnosti u Europskoj uniji. Predložena uredba između ostalog uključuje i zaštitne mjere protiv političkog nadzora i uplitanja u uredničke odluke. Međutim, prema pisanju nekih medija, po tom aktu novinare će se, navodno, moći prisluškivati. Više o svemu u TNT-u govorila je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i Europske federacije novinara (EFJ)Maja Sever.

Sever kaže kako je Europska federacija novinara pozdravila ideju Europskog akta o slobodi medija, te da su, brojnim amandmanima zatražili dodatno poboljšanje u pogledu zaštite izvora novinara i postavljanja špijunskog softvera u skladu s međunarodnim standardima, kako bi zakon osigurao zaštitu novinara od svih oblika nadzora koji ugrožavaju zaštitu novinarskih izvora. Također naglašava kako je zakon trebao učvrsiti slobode novinara, javnih servisa, novinarskih izvora i slično.

Kaže da je Francuska zatražila iznimku od opće zabrane postavljanja špijunskog softvera protiv novinara, zahtijevajući da odredbe o učinkovitoj zaštiti novinarskih izvora “ne dovode u pitanje odgovornost država članica za očuvanje nacionalne sigurnosti”.

Pretpostavalja kako je traženje iznimke od zabrane vjerojatno došlo nakon otkrivanja Pegaz afere.

Podsjetimo, u siječnju 2022, u Mađarskoj provedena istraga, a Mađarsko nacionalno tijelo za zaštitu podataka i slobodu informacija izdalo je izvješće u kojem zaključuje da su u svim slučajevima koje su istraživali, uključujući i one u kojima su prisluškivani novinari, ispunjeni svi zakonski kriteriji za primjenu špijunskog softvera i da je špijunski softver korišten za zaštitu nacionalne sigurnosti.

Sever kaže kako nije objašnjeno zašto ti novinari predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

“Žestoko protestiramo protiv toga”, kaže Sever i dodaje: “na potezu je europski parlament i nadam se da će europski političari čuti glas struke, brojnih organizacija, novinara i novinarki da Europa uvede apsolutnu zabranu prisluškivanja novinara”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!