Sjećate se tate koji je u pandemiji bez maske ušao u vlak, pa ga je policija izbacila: Evo što mu je poručio Europski sud

Crna kronika 19. sij 202413:07 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Europski sud za ljudska prava odbio je tužbu oca koji je tužio Hrvatsku smatrajući da je bio izložen mučenju kada ga je policija izbacila iz vlaka jer tijekom pandemije Covida-19 nije nosio masku.

Naime, on je u lipnju 2020. bez zaštitne maske ušao u vlak zajedno sa svojim sinom od dvije i pol godine. U to vrijeme na snazi je bila odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske prema kojoj svi putnici u javnom prijevozu moraju nositi zaštitnu masku, jer u protivnom vozilo ne može prometovati.

Ignorirao odluku Stožera

Osoblje vlaka i policijski službenik, koji je pozvan na intervenciju, zatražili su od oca da stavi zaštitnu masku ili napusti vlak. On je to dobio te je masku stavio tek kada je vidio da mu se približavaju još dva policijska službenika.

Budući da se i dalje odbijao iskrcati iz vlaka, te je policijskim službenicima pružao aktivan otpor, oni su ga savladali i iznijeli iz vlaka. Kasnije je prijavljen za remećenje javnog rada i mira, te vrijeđanje policijskih službenika.

Otac i sin u tužbi su tvrdili da je sila koju su policajci protiv njih primijenili bila nerazmjerna, kao i da istraga njihovih navoda o policijskom postupanju nije bila učinkovita. Tvrdio je da su nakon privođenja u policijsku postaj on i sin bili izloženi nečovječnom ponašanju.

Zašto je tužba odbijena?

Europski sud tužbu mu je odbio utvrdivši da se oglušio na jasnu naredbu policijskog službenika da se iskrca iz vlaka. Osim toga, zbog njegovog ponašanja vlak je kasnio 30-ak minuta.

Kada je obaviješten da će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak i da će biti izbačen iz vlaka ponovno se oglušio. Počeo je čak pružati aktivni otpor. Iz snimki iz vlaka vidi se da se držao za rukohvat u vlaku i nije htio izaći, a otpor koji je pružao bio je toliko jak da su ga tri policajca morala iznijeti van.

Zato je sud prihvatio očitovanje predstavnice RH Štefice Stažnik koja je tvrdila da je sila primijenjena prema ocu bila nužna zbog njegovog ponašanja.

Policija legitimno postupala

“Otac nije izvršio kritičku prosudbu vlastitog ponašanja u situaciji kada je bio suočen s jednostavnom obvezom surađivati s legitimnim zahtjevima službenika za provođenje zakona. Uzimajući to u obzir, kao i činjenicu da prilikom policijskog postupanja nije pretrpio nikakve ozljede, Europski sud je utvrdio da domaća tijela nisu bila dužna provesti učinkovitu istragu o njegovom navodnom zlostavljanju od strane policije”, naveo je u obrazloženju Europski sud za ljudska prava.

Utvrđeno je da ni djetetu nisu povijeđena ljudska prava. Naime, policajci su njegovog oca upozorili da će, ako ih ne posluša, biti primorani upotrijebiti silu pred djetetom.

Policajci se brinuli za dijete

“Nakon intervencije, jedan od policijskih službenika uzeo je dijete u naručje i odmah ga doveo do njegovog oca. Sin je i u policijskoj postaji cijelo vrijeme bio uz svog oca, igrao se i vozio bicikl u dvorištu policijske postaje.

Iako tada u policijskoj postaji nije bilo posebno obučenog policijskog službenika za mladež, imajući u vidu relativno kratko vrijeme trajanja ovog događaja, dva i pol sata, uvjete boravka djeteta u policijskoj postaji, kao i činjenicu da nije predočena medicinska dokumentacija koja pokazuje da je isti pretrpio bilo kakve štetne posljedice zaključili smo da postupanjem nije prekršen Članak 3. Konvencije kojim je zabranjeno mučenje”, objasnio je Europski sud za ljudska prava zašto je odbijena i djetetova tužba protiv Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!