Što donose izmjene Zakona o pomorskom dobru? Građani ne žele ograđene plaže

Vijesti 11. srp 202322:08 0 komentara

Konačan tekst Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u drugom čitanju za saborsku porbu i dalje nije dobar a za mnoge i nepopravljiv, iako je Vlada uvažila mnoge primjedbe iz veljače. Upozoravaju da ima puno prostora za "lov u mutnom” te će ograničiti korištenje pomorskog dobra. Lokalne jedinice gube strpljenje jer se s manjkavim zakonom muče već godinama a građanima je u ovom složenom zakonu najvažnije jesu li plaže dostupne svima.

Pomorsko dobro je opće dobro i koliko god neki investitor uložio u komad obale, nitko ne želi ograđenu plažu.

Plaže bi trebale biti slobodne, a ne samo za one koji su u većoj platežnoj moći.

Baš oduševljava što je još uvijek ovaj dio plaže slobodan, iako vidim i da je koncesija tu.

Ovo je čista koncesija, uzmu mali prostor i to bude sasvim ok, između bude uvijek prostora za nas domaće.

Osim dostupnosti plaža svima zakon donosi koncesije na najviše pet godina, uređuje pitanje granica pomorskog dobra te cijeli niz detalja oko upravljanja i lučkih djelatnosti. SDP-ov župan Zlatko Komadina je zadovoljan.

Mi koncesioniramo već godinama, imamo preko 100 koncesija, uvtrđenih granica 500 km pomorskog dobra… Imamo veće prihode, prvi put je natječaj a ne onaj prvi prst pa tko ima informaciju, to je bila mogućnost raznih namještaljki”, rekao je Komadina.

Tako se primjerice u Opatiji događalo da za koncesijska odobrenja, zbog zakonskog modela najbržeg prsta ponuđači šalju ponude iz Bregane, Beograda i Graza.

“Vi imate zakon koji vam kaže – dobit će lokaciju za iznajmljivanje ležaljki ili bilo čega onaj tko ga prvi preda, ne onaj tko da više”, rekao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

Prozivke u Saboru

U sabornici se poteglo i pitanje tko je zaslužan za promjene između dva čitanja? Most je prozvao kolege da su javno pohvalili HDZ-ov zakon i svoj doprinos.

Neće biti dobro za pomorsko dobro dok HDZ ne ode s vlasti. Ono što je dobro i načemu čestitamo svim građanima i onima koji su se organizirali, civilnom društvu, onima koji su potpisali našu peticiju, onima koji su došli na naše javne tribine – je činjenica da smo natjerali HDZ da odstupi od ideje da nam ogradi plaže, naplati plaže, da odstupi od ideje da uzurpira takvo dobro na tako prostački način”, kazala je Ivana Kekin (Klub Možemo!).

HDZ nije odstupio u onom bitnom, Možemo to ne razumije ili ne želi razumjeti, a s obzirom na izmjene koje su se dogodile gdje sebi pripisujete zasluge inicijative Javno je dobro i s obzirom na činjenicu da ste javno pohvalili HDZ-ov prijedlog izmjene zakona, bilo bi možda korisno da se preselite kao njihovi novi koalicijski partneri na onu stranu sabornice”, rekla je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta).

“Da razjasnimo jednu stvar oko plaža: ništa Možemo nije zaslužan i nije Možemo bio taj koji je nešto u ovom zakonu promijenio i nema govora o nikakvoj koalciji pa onda ovi s ljevice, Bauk i oni, mogu biti sretni da će još zajedno i koalirati”, odgovorio je ministar Oleg Butković.

Lokalne jedinice vesele se većoj kontroli i prilivu novca.

“Ovaj Zakon će jedinicama lokalne samouprave donijeti barem 300 posto veće prihode, od koncesja, od dozvola, onaj tko zna što je pomorsko dobro itekako zna o čemu govorim”, rekao je Mato Franković.

“Ako iznajmljuje ležaljku po 25 eura na dan, a jedinica lokalne samoupravu može dati najvišu cijenu 5,3 eura na godinu po ležaljci, je li netko spreman dati puno puno više za tu ležaljku? Ja tvrdim da je, možda i 550 ili 1000 eura. Kad bismo uzeli taj zakon i 20 godina se vratili u nazad, a govorimo o cijeloj jadranskoj obali, onda govorimo o stotinama milijuna kuna, više desetaka milijuna eura koji su trebali završiti u proračunima lokalnih samouprava”, rekao je Kirigin.

Novi zakonom uvodi se i pojam ekološke štete i odgovornosti za nju, a odnosi se na svako uništenje mora i morske obale, kakve smo na našoj obali, na žalost, imali prilike vidjeti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!