Stožer uvodi širu upotrebu covid potvrdi, ali bez kafića, šoping centara…

Vijesti 04. stu 202120:25 > 20:335 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Stožer uvodi nove mjere. To je na sjednici Vlade kao mogućnost najavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a nakon sjednice sve je potvrdio ministar zdravstva Vili Beriš dodavši kako će mjere biti objavljene sutra na presici Stožera.

Stožer će uvesti značajno širu upotrebu covid potvrdi koje su u ovom trenutku obvezne samo u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

VEZANE VIJESTI

No u ovom trenutku, ipak se neće ići s jako širokom primjenom potvrda koje se izdaju za cijepljenje, preboljenje ili za negativni test koja bi obuhvaćala kafiće, restorane i šoping centre kako su danas najavili neki mediji, doznaje Index.

Umjesto toga, covid potvrde će se u ovoj fazi uvesti u sve državne i javne službe, za zaposlenike i korisnike njihovih usluga. To znači da će i svi koji rade u nekim državnim ili lokalnim institucijama za dolazak na posao morati imati covid-potvrdu, ali da će tu potvrdu morati imati i građani koji u javne institucije dođu nešto obaviti.

Zasad je neizvjesno tek hoće li se i na koji način uvesti covid potvrde u sustav školstva i obrazovanja. Zbog toga su iz Stožera i Vlade imali niz razgovora s ministrom obrazovanja. Ovdje se ne želi brzati s odlukom bez da se utvrdi točno kako će se provoditi. Naime, postoje i škole s tek jednim učiteljem pa nije jasno kako bi se, kada bi takav učitelj odbio izvaditi covid potvrdu, izvodila nastava.

Radikalnih koraka kada su u pitanja okupljanja neće biti, skratit će se tek vrijeme svih okupljanja tako da će biti moguća najduže do 24 sata. Raspravlja se o tome da se jedino za svadbe dozvoli nešto kasniji fajrunt, do 1 ili 2 sata.

Smanjenja broja ljudi na okupljanjima, prema posljednjim informacijama, neće biti. Na onim okupljanjima na kojima još nisu bile obavezne, covid-potvrde će sada biti uvjet.

Neke bi se odluke, prema Indexovim informacijama, počele primjenjivati u ponedjeljak, a s covid-potvrdama u državnim i javnim službama bi se krenulo za tjedan dana kako bi se ljudima ostavilo dovoljno vremena za prilagodbu novim pravilima.

Beroš: Potpuno nam je jasno da moramo reagirati

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je nakon sjednice vlade da će Nacionalni stožer civilne zaštite donijeti novi set mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, među kojima će biti šira upotreba covid potvrda, a novog zatvaranja neće biti.

VEZANA VIJEST

“Potpuno nam je jasno da moramo reagirati, na usuglašavanju je novi set mjera koji će biti obznanjen sutra na press konferenciji. Epidemiološka struka će i ovaj puta donijeti prijedlog mjera koji će biti usuglašen sa ciljem sprečavanja širenja zaraze, daljnjeg porasta broja novozaraženih i osiguranje stabilnosti zdravstvenog sustava”, rekao je novinarima Beroš nakon sjednice Vlade.

Potvrdio je da će među novim mjerama biti šira upotreba covid potvrda iako se “iskreno nada da nam neće trebati covid potvrda kako bismo otišli na kavu ili u šoping centar”.

“Ima niz drugih mjera gdje možemo pokazati i pokušati onemogućiti daljnje širenje virusa. Vidjet ćemo sve sutra”, kazao je Beroš i poručio da se novim mjerama nastoji postići ravnoteža između restrikcija i normalnog života.

Naglašava da su u novome setu mjera uzeli u obzir građane koji su se cijepili.

“Novog zatvaranja ne može biti. One koji su doista zaštićeni, oni koji su preboljeli i cijepljeni, njima ne možemo ograničavati život”, istaknuo je Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar