Sukob umirovljenika se nastavlja: “Kako je moguće da ne vide problem stotina tisuća ljudi?!”

Vijesti 30. stu 202309:38 1 komentar
N1

Na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike u srijedu dogovoreno je da će Vijeće na tragu zahtjeva umirovljeničkih udruga Vladi uputiti prijedloge među kojima su zakonske izmjene o 85-postotnom usklađivanju mirovina i uvođenju trajnog dodatka na mirovine prema mirovinskom stažu.

Ministar Marin Piletić pojasnio je da bi se uvođenjem trajnog dodatka na mirovine promovirao ostanak u svijetu rada.

Međutim, politička platforma Umirovljenici zajedno reagirala je na ministrove izjave nazivajući ih obećanjima bez pokrića i političkim igrokazom koji ih omalovažava.

“Izjave nakon jučerašnje sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe od strane resornog ministra Marina Piletića i predsjednica udruga SUH-a i MUH-a kako će neke zaključke uputit Vladi samo još jedno u nizu ispraznih obećanja bez ikakvog pokrića.

Kazati kako će se neki zaključci s navedene sjednice uputiti Vladi koja bi to ozbiljno mogla razmatrati tek u narednoj godini, dakle superizbornoj godini, jedan je veoma loše smišljen politički igrokaz onih koji već predugo parazitiraju na mukama mnogih umirovljenika koji doslovno preživljavaju sa svojim sve mizernijim mirovinama. Davati bilo kakva obećanja, a biti svjestan da će ista sasvim sigurno nakon izbora morati razmatrati neka druga Vlada, bezobrazluk je bez presedana, omalovažavanje i uvreda za zdrav razum”, poručili su resornom ministru.

Napominju da je svima jasno da su problem preniske mirovine:

“Razni dodaci na mirovine u vidu 13. mirovine, paketi pomoći i sl. što predlažu SUH i MUH uz izmjenu formule za usklađivanje mirovina, kao i niz za umirovljenike ponižavajućih prijedloga koje iznosi HSU, je vrhunac licemjerja i potpuno ignoriranje u stvarnosti svima poznate činjenice po kojoj je glavni problem velike većine umirovljenika premala mirovina, a ne razni PR dodaci kojima se u nedostatku pravih rješenja bave udruge i HSU.”

Prozivaju Hrvatsku stranku umirovljenika i druge udruge za poniženje jer su pogodnosti i popusti uzaludni ako su novčanici prazni:

“Vlada je u mandatima od 2016 – 20. – 24. u svom programu navodila kako će mirovine rasti na 50 – 60% prosječne plaće, stoga je bilo za očekivati kako će predstavnici i “predstavnici” umirovljenika sa svojim prijedlozima biti upravo na tom tragu. Umjesto toga, SUH, MUH i HSU kao da se natječu tko će u svojim igrokazima više poniziti umirovljenike jer tko bi to uopće zdrave pameti ponudio umirovljenicima kartice za popust u trgovinama, jeftiniji ručak u restoranima i slične “genijalnosti” uz prazan novčanik. Zar i jednostavna logika ne kaže da je za mogućnost korištenja bilo kakvog popusta primarno imati nešto u novčaniku?!

Pitamo se kako je moguće da SUH, MUH i HSU ne vide problem stotina tisuća ljudi koji su otišli u mirovinu prije 5, 10, 15, 20 godina koji sada imaju puno manje mirovine od onih koji danas odlaze u mirovinu pod istim uvjetima. Upravo su umirovljenici iz navedenog perioda najviše oštećeni, neki i za 100-300 eura svaki mjesec. Taj problem se može riješiti samo na jedan način odnosno novim izračunom mirovina kakav je predložila Platforma Umirovljenici zajedno, a glasi: Ponovni izračun mirovina za sve na bazi 75-80% neto plaće u posljednjih ili najboljih 10 godina uz ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života i uz AVM od 18,5 eura što za puni radni staž znači najmanju mirovinu od 750 eura.”

Na kraju naglašavaju da platformi Umirovljenici zajedno raste potpora, posebno od umirovljenika, navodeći rejting viši i od HSU-ovog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare