Tko i kada proglašava kraj epidemije?

Vijesti 29. ruj 202209:08 1 komentar
Daniel LEAL / AFP / Ilustracija

S obzirom na relativno povoljnu epidemiološku situaciju, kao i činjenicu da na snazi nema protuepidemijskih mjera, kakve smo imali prije godinu dana, poslali smo upit Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Ministarstvu zdravstva i pitali ih tko i kada uopće proglašava kraj epidemije.

Iz HZJZ-a su nas uputili na Ministarstvo zdravstva, a oni su, pak, u svom odgovoru kazali da je to pitanje u djelokrugu HZJZ-a.

Epidemiolog Bernard Kaić rekao nam je da o svemu odlučuje Vlada Republike Hrvatske.

VEZANE VIJESTI

“S obzirom da prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, epidemiju proglašava vlada RH (čl.2. st.5. Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra posebnom odlukom proglašava epidemiju zarazne bolesti te određuje zaraženo područje), pretpostavljam da i kraj epidemije treba proglasiti vlada RH. Zato bi sva daljnja pitanja trebalo uputiti Vladi RH”, rekao nam je Kaić.

Dodao je da on pretpostavlja da se epidemija proglašava kad više nisu ispunjeni uvjeti za proglašavanje epidemije, odnosno, kad se situacija promijeni na način da ne postoje uvjeti koji su doveli do proglašenja epidemije.

“Uvjeti za proglašenje epidemije opisani su u članku 2. stavak 1.: ‘Epidemijom zarazne bolesti, prema ovome Zakonu, smatra se porast oboljenja od zarazne bolesti neuobičajen po broju slučajeva, vremenu, mjestu i zahvaćenom pučanstvu te neuobičajeno povećanje broja oboljenja s komplikacijama ili smrtnim ishodom, kao i pojava dvaju ili više međusobno povezanih oboljenja od zarazne bolesti, koja se nikada ili više godina nisu pojavljivala na jednom području te pojava većeg broja oboljenja čiji je uzročnik nepoznat, a prati ih febrilno stanje'”, rekao je Kaić.

Iz HZJZ-a su nam dodali da se službenim krajem epidemije smatra kad prođe 28 dana od zadnjeg slučaja zaraze, ali i da je Svjetska zdravstvena organizacija ta koja može proglasiti službeni kraj epidemije, jer je ona bila ta koja je epidemiju i proglasila.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 1.230.666 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 16.892 umrlo, a ukupno se oporavilo 1.208.960 osoba. Do danas je ukupno testirano 5.221.780 osoba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare