Vesna Škare Ožbolt: Borba protiv korupcije je prioritet, a ona polazi od političke korupcije

Vijesti 21. svi 202409:13 0 komentara

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt gostovala je u Novom danu kod Tihomira Ladišića gdje je komentirala novi sastav Vlade.

Škare Ožbolt smatra kako neće doći do većih promjena u pravosuđu. “Po meni je dosta toga napravljeno, ali i ostaje još puno toga, infrastruktura je katastrofa, ima zaostataka i parnice se dugo vode. To su izazovi na koje ministar mora odgovoriti”, rekla je.

“Borba protiv korupcije je prioritet, a ona polazi od političke korupcije, Tu se još nije stekao dojam da je to bitno”, dodala je.

Smatra kako nije realno da nije realno da se suđenja ubrzaju s manjim optužnicama, s manje opruženih, kako je sugerirao novi ministar Damir Habijan.

“Ako će se samo mijenjati zakoni, to nije dovoljno, jer treba ih i provoditi. Ministar ima puno toga za napraviti i u reformi DORH-a. Tu će morati pomoći i glavnom državnom odvjetniku. Ako je ovaj ministar taj onda bi se trebao posvetiti tome”, navela je.

“Kako sam navela, politička korupcija je znak koliko se vlast spremna boriti protiv toga. Sama ta borba je znak svim ostalim razinama, i daje signal dalje. Je li ova Vlada spremna političku korupciju staviti na prvo mjesto? To je osnovno pitanje”, rekla je.

“Kada gledate stvarni život, kada prosječan Hrvat pokuša riješiti svoj problem, upisati dijete u šoku, ili otići u bolnicu, a da ne čeka red i da ne daje mito, kada nazovete neko ministarstvo ili državnu službu nitko vam se ne javlja na telefon. To je apsurdno. Moramo se posvetiti tom unutarnjem uređenju države”, dodala je Škare Ožbolt.

Daje primjer Zakona o zviždačima koji u teoriji izgleda dobro, ali je u praksi doživio totalni fijasko. “Razlog je taj što društvo, a ni sama vlast nije spremna zaštiti zviždače. Oni su postali građani drugog reda”, istaknula je.

“Moj je dojam da se cijeli spektar sukoba interesa smanjuje i sprječava te postaje sve nebitnije. Danas Povjerenstva za sukob interesa nemaju tu snagu, a ni pažnju kao što su imala ranije”, upozorila je.

Dotaknula se i femicida. “Povećana je zakonska zaštita, ali i dalje se žene ubijaju pa se postavlja pitanje nije li potrebno nešto više od promjene zakona. Uvijek je stvar u provedbi. Sve vlade su do sada padale na provedbi zakona”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!