Doktorica upozorava: Situacije i mjesta na kojima se najlakše zaraziti omikronom

Zdravlje 17. sij 202215:05 > 15:26
ifeelstock / Alamy / Alamy / Profimedia

Možda bolje da ih izbjegavate neko vrijeme.

S pojavom novog soja, koronavirus počeo se širiti još brže nego prije. Stoga, neke situacije i prostore bolje je izbjeći ako se ne želite zaraziti, savjetuje liječnica Gwen Murphy.

Gužve

“Koronavirus jako se lako prenosi. Iako je najveći rizik od zaraze kada ste s ljudima koji imaju simptome, znamo da postoje i oni asimptomatski. Oni prenose virus, a da ni ne znaju. Zapravo, ljudi su najzarazniji nekoliko dana prije pojave prvih simptoma. Virus će se širiti kapličnim putem kada zaraženi kašu ili kišu, govore ili dišu. Zarazit ćete se prilikom udisanja tih kapljica”, kaže liječnica.

Razgovori

“Ako nekoga bez problema čujete kada razgovarate, možete pretpostaviti da ste i dovoljno blizu da se zarazite ako su oni već zaraženi. Nošenje maske u ovim situacijama uvelike smanjuje rizik od zaraze, ali vas ne štiti 100%. Sljedeći puta kada ćete razgovarati s nekiem, samo za korak se odmaknite”, navodi liječnica.

Skučeni prostori

“Kada je vani hladno možete vidjeti svoj dah, sada zamislite te oblake daha oko svih i to u skučenom prostoru bez prozora. Ako je samo jedna od th osoba zaraena jasno vam je koliko lako covid može prenijeti drugima u tom prostoru, a da to i ne zna. Rizik od zaraze se smanjuje okupljanjem na otvorenom i prozračivanjem prostorija”, objašnjava liječnica za Eat this.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.