Nova varijanta korone brine znanstvenike, neki zagovaraju ponovno uvođenje maski

Zdravlje 16. kol 202309:50 7 komentara
Hector RETAMAL / AFP

Znanstvenici sugeriraju da će Britanci možda morati ponovno koristiti maske za lice jer je nova varijanta koronavirusa zabilježena u više zemalja.

Nova varijanta nazvana je BA.X, i navodno se već pojavila u Danskoj i Izraelu, iako to još nije neovisno potvrđeno.

Neki znanstvenici već pozivaju na uvođenje novih mjera, ali drugi kažu da je prerano utvrditi bi li varijanta mogla dovesti do nove pandemije.

Dr. Trisha Greenhalgh, međunarodno poznata stručnjakinja za primarnu zdravstvenu zaštitu sa Sveučilišta u Oxfordu, objavila je na Twitteru: “Čini se da je ponovno došlo vrijeme za uvođenje maski.”

Profesorica Christina Pagel, matematičarka sa Sveučilišnog koledža u Londonu, rekla je: “Za sve ostale — vrlo vrlo rano, ali ova varijanta koronavirusa (sada u dvije zemlje) ima mnogo novih mutacija koje je čine drugačijom od prethodnih sojeva omicrona.” “Ova varijanta ‘ima potencijal izazvati veliki val'”, dodala je.

Nova varijanta nije ista kao EG.5.1, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno označila kao “varijantu od interesa” nakon što je uočena u 51 zemlji, piše Express.

Kanadski evolucijski biolog T. Ryan Gregory također je zabrinut zbog nove varijante. “Imajte na umu da do sada postoji samo nekoliko njegovih sekvenci i možda se neće moći natjecati s trenutno dominantnim varijantama i možda neće zaživjeti. Ali je soj zanimljiv i potencijalno zabrinjavajući”, kazao je, dodajući da ga brine što je BA.X primijećen u više zemalja, odnosno što nije ograničen na samo jednu regiju.

Međutim, još nije jasno kolika je ozbiljnost infekcije varijacijom BA.X, a njezina potencijalna povezanost s varijantom omicron mogla bi značiti da će i cjepiva biti učinkovita protiv nje, zaključuje Express.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare