Iako poznat kao jako zdrav, ovaj čaj u nekim situacijama može ugroziti zdravlje

Zdravlje 27. lip 202310:43 0 komentara
čaj, zeleni čaj, šalica
Unsplash / ilustracija

Iako je zeleni čaj nadaleko i naširoko poznat po svojim dobrobitima, jedno istraživanje je otkrilo da u nekim situacijama može ugroziti zdravlje jetre.

Zeleni čaj poznat je po svojim dobrobitima za zdravlje, od prevencije raka, bolesti srca i metaboličkih poremećaja do protuupalnih svojstava. Kao rezultat toga, postalo je drugo najčešće konzumirano piće u svijetu, a njegova popularnost kao pića koje pospješuje mršavljenje je u porastu.

Međutim, učinci zelenog čaja ipak nisu isključivo pozitivni. Prema preglednom članku iz prosinca 2022., konzumacija zelenog čaja zapravo može ugroziti zdravlje jetre.

Što je važno znati o zelenom čaju?

Popularnost zelenog čaja kontinuirano raste upravo zbog brojnih benefita koje pruža. Međutim, profesor Stephen Malnick, glavni autor i voditelj odjela interne medicine u medicinskom centru Kaplan, podsjeća da zeleni čaj ponekad može biti mješavina materijala iz različitih zemalja, a neki mogu sadržavati i male količine teških metala, što može biti loše za vas. Stoga uvijek budite sigurni da odaberete visokokvalitetni zeleni čaj iz provjerenih izvora, prenosi The Healthy.

Iako je neuobičajeno, također je važno napomenuti da su prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje, ekstrakti zelenog čaja u obliku tableta glavni krivac za to što su neki pojedinci prijavili probleme s jetrom.

Pozitivan utjecaj zelenog čaja

Prepuna antioksidansa poznatih kao katehini, vaša šalica zelenog čaja može se pohvaliti impresivnim nizom pozitivnih i zdravih utjecaja na tijelo. Ovi moćni katehini povezani su s prevencijom raka, a istraživanja pokazuju njihov potencijal da smanje rizik od raka dojke, prostate i debelog crijeva. Zeleni čaj također poboljšava zdravlje srca promicanjem boljeg protoka krvi, smanjenjem razine kolesterola i sprječavanjem stvaranja krvnih ugrušaka. Osim toga, zeleni čaj može ubrzati vaš metabolizam i pomoći u sagorijevanju masti, što ga čini čestim izborom za mršavljenje ili održavanje težine.

Zeleni čaj i zdravlje jetre

Istraživači u izraelskoj zdravstvenoj službi Clalit i medicinskom centru Kaplan ispitali su izvješća o slučajevima, istraživanja usmjerena na određene količine čaja od istih biljaka ili biljnih mješavina te pokuse na stanicama i životinjama kako bi stekli sveobuhvatno razumijevanje učinka zelenog čaja na zdravlje jetre. Otkrili su da botanički toksini u biljci čaja mogu izazvati metaboličku reakciju i dovesti do upale jetre kod nekih pojedinaca. Zeleni čaj također može uzrokovati oštećenje jetre izazvano biljem (HILI), neuobičajen, ali potencijalno ozbiljan problem. Sa samo 100 slučajeva dokumentiranih diljem svijeta, HILI može rezultirati akutnim zatajenjem jetre ili oštećenjem za koje su potrebni mjeseci ili godine za oporavak.

Nije jednostavno dijagnosticirati izravne veze između konzumiranja zelenog čaja i zatajenja jetre. Također je važno napomenuti da točne komponente odgovorne za oštećenje jetre još nisu jasne, a kombiniranje zelenog čaja s drugim lijekovima ili ljekovitim biljem može dovesti do ozbiljne bolesti jetre kod nekih ljudi. Unatoč tome, autori istraživanja naglašavaju da je važno informirati se o mogućim rizicima.

Evo na što pripaziti pri konzumaciji zelenog čaja

Kao i u svemu, važno je umjereno konzumirati zeleni čaj. Dvije do tri šalice dnevno smatra se razumnom količinom. Ako razmišljate o uključivanju zelenog čaja u svoju svakodnevnu rutinu, prvo o tome razgovarajte sa svojim liječnikom. On vam može pomoći odrediti pravu količinu za vaše potrebe i osigurati da ne dođe u interakciju s vašim lijekovima. Obratite pozornost na svoje tijelo: ako nakon konzumiranja prekomjernih količina zelenog čaja osjetite bilo kakve simptome, poput bolova u trbuhu, žutice (žutilo kože ili očiju) ili tamne mokraće, odmah ga prestanite piti i posavjetujte se s liječnikom .

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.