Voda nije uvijek najbolji način za hidrataciju: Ovo su alternativna pića

Zdravlje 10. kol 202111:19 > 11:27 0 komentara
Ilustracija/Unsplash

Jedno od vječnih pitanja u ljetnim mjesecima, kad pritisnu vrućine, jest koliko čaša vode treba popiti dnevno, a da ne dehidriramo? Pojačano znojenje znači pojačan gubitak vode i soli u organizmu. No, osim o količini, znanstvenici se bave i pitanjem je li obična voda uvijek i najbolji način za rehidraciju organizma?

Ron Maughan s Medicinskog fakulteta Sveučilišta St. Andrews kaže da to ne mora uvijek biti slučaj. Većini ljudi voda je dovoljna za nadoknađivanje izgubljene tekućine, no najbolji način za rehidraciju ovisi i o tome tko ste, gdje ste i što radite.

“Potrebe fizički aktivne osobe koja obavlja posao na otvorenom po vrućem danu mogu se razlikovati od osobe koja boravi u klimatiziranim prostorima”, prenosi riječi dr. Maughana BBC.

VEZANE VIJESTI

Jasno je da će fizički aktivnija osoba morati piti više tekućine od one koja miruje. U nekim slučajevima mlijeko se čini učinkovitijim rješenjem od vode jer sadrži sol i laktozu, objašnjava dr. Maughan i dodaje da je učinkovita i kokosova voda koja sadrži sol, kalij i ugljikohidrate.

Voda čini više od polovice čovjekove tjelesne težine

Voda čini više od polovice čovjekove tjelesne težine; čovjek težak 70 kilograma ima oko 45 litara vode, od čega oko 30 litara otpada na tekućinu u stanicama, a 15 je voda izvan stanica. Kako čovjek stari, sadržaj vode u tijelu pada. Odrastao muškarac ima oko 60, a odrasla žena oko 50 posto vode jer ima više masnog, a manje mišićnog tkiva od muškarca.

Uz mlijeko i kokosovu vodu, i sportski napici koja sadrže elektrolite, natrij, kalij, magnezij i kalcij mogu bolje hidratizirati od vode, no oni koji se ne bave sportom nemaju potrebe piti napitke ‘smućkane’ za sportaše. Uravnotežena prehrana, uz uobičajena pića koja konzumiramo, sadržavat će dovoljno tekućine da osoba dobije sve što joj je potrebno, kaže Sophie Killer, savjetnica za prehranu za vrhunske i profesionalne sportaše.

David Nieman, profesor biologije na Sveučilištu Appalachian State i direktor Laboratorija za ljudske performanse u istraživačkom kampusu u Sjevernoj Karolini, istaknuo je da je hidratacija važna među općom populacijom. Komad voća prije odlaska na trčanje pomaže, tvrdi Neiman. Pola banane sadrži šećere i 24 vrste polifenola koji će zadržati vodu u tijelu.

Djeca koja redovito konzumiraju voće i povrće su bolje hidratizirana

Gabriella Montenegro, istraživačica prehrane u Centru za studije osjetilnosti, oštećenja, starenja i metabolizma u Gvatemali u svom je istraživanju otkrila da su djeca koja redovito konzumiraju voće i povrće bolje hidratizirana. Mnogi se boje se da će pića s kofeinom otežati situaciju, no to je točno samo ako se piju velike doze kofeina, bez dovoljno vode.

“Pića s kofeinom tjeraju tijelo da proizvodi više urina, ali sadrže i vodu koja će obično nadoknaditi tekućinu koja se zbog kofeina izgubi”, tvrdi Maughan koji kaže da su čaj i kava dobar način za hidrataciju jer ćemo vjerojatno popiti više onoga u čemu uživamo.

Osobe koje redovito piju kavu ili čaj manje su osjetljive na diuretički učinak kofeina. Naravno, vodu treba piti tijekom cijelog dana, jer kad jednom osjetite žeđ, to znači da su se neki procesi u tijelu već pokrenuli. Pijenje velike količine tekućine u kratkom roku može dovesti do toga da voda samo prođe kroz tijelo, a da ga ne hidratizira, prenosi Večernji list.

“Vaš urin može biti bistar, ali to ne govori o stanju hidratacije” ističe Killer i iznova ističe kako je obična voda besplatna, zdrava i ne oštećuje zube.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.