Kako sigurno koristiti klima uređaj tijekom ljetnih mjeseci

Lifestyle 22. lip 202315:54 0 komentara
Pixabay

Korištenje klima uređaja može se smatrati sigurnim za ljudsko zdravlje samo ako se redovito održava, prema definiranim specifikacijama proizvođača, kao i kada je način rada klima uređaja podešen tako da ne ugrožava zdravlje ljudi.

Stručnjaci ističu da se klima uređaji za vrijeme pandemije ili drugih bolesti koje se prenose zrakom trebaju koristiti na način propisan od strane nadležnih zdravstvenih ustanova.

Optimalna temperatura je samo pet stupnjeva niža od vanjske temperature

Posebno treba izbjegavati velike razlike u temperaturi vanjskog zraka i temperaturi zraka klimatiziranog zatvorenog prostora.

U ljetnom razdoblju optimalna temperatura zraka u prostoriji trebala bi biti pet do 10 stupnjeva Celzijusa niža od vanjske temperature zraka.

Klima uređaj koji previše hladi unutrašnje prostorije, kada je vani visoka temperatura, može dovesti do pojave glavobolje, ukočenosti vrata i djelova tela.

Također, strujanje zraka iz rashladnog uređaja ne smije biti usmjereno direktno na osobe koje borave u prostoriji, jer može rashladiti izložene dijelove tijela, zbog čega se često javlja osjećaj boli i ukočenosti u pojedinim dijelovima tijela, posebno glavobolje.

Pojačati mjere čišćenja i dezinfekcije

Klima uređaj mora biti besprjekorno čist i samo takav uređaj može osigurati kvalitetan zrak. Neadekvatno održavani filteri u klima uređajima mogu biti rasadnici bakterija i virusa koji mogu izazvati blaže i teže oblike respiratornih infekcija.

Posebno su ugroženi ljudi s već postojećim respiratornim poremećajima. Prema riječima pulmologa, neredovito čišćenje klima uređaja može biti okidač za razvoj raznih bolesti dišnog sustava. Klime nisu samo leglo virusa i bakterija, već i neugodnih mirisa.

Stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu preporučuju za ventilaciju i klimatizaciju zatvorenog prostora primjenu ventilacionog sistema sa HEPA filterima, koji se moraju redovno održavati, čistiti i mijenjati, u skladu s proizvođačkom specifikacijom.

Operateri uključeni u održavanje i rad sustava ventilacije i klimatizacije dužni su pojačati mjere čišćenja i dezinfekcije ispusta, filtera, rešetki i svih dijelova sustava koji su inače predviđeni tehničkim postupcima.

Ako uz umjetno provjetravanje postoje uvjeti i za prirodno provjetravanje, preporuča se povremeno, svakih 30 minuta ili jedan sat, otvoriti prozore i/ili vrata na nekoliko minuta i tako osigurati dodatnu izmjenu zraka.

Kada treba uključiti klimu?

Rashladne uređaje treba uključiti kada je vanjska temperatura zraka viša od 28 stupnjeva. Kada su vanjske temperature niže, rashladne uređaje ne treba uključivati, jer se optimalni temperaturni uvjeti mogu osigurati prirodnim provjetravanjem zatvorenog prostora.

Važno je napomenuti da je prirodno prozračivanje prostora najbolja mjera prirodnog pročišćavanja zraka u zatvorenom prostoru te da, gdje god je to moguće, prostor treba što češće prirodno provjetravati.

Osim utjecaja na zdravlje, treba računati i na manje račune za struju ako klime ne uključujete kada je vanjska temperatura zraka niža od 28 Celzijevih stupnjeva. Dobro održavan i dezinficiran klima uređaj može osigurati ugodan boravak u stanu ili kući, no za svoje zdravlje najviše ćete učiniti ako što češće prirodno provjetravate prostorije u kojima boravite.

Visoke temperature opasne i za mlade i zdrave

Stručnjaci Zavoda savjetuju da visoke temperature izbjegavamo kad god je to moguće, posebice u središnjim dijelovima dana kada ljetne temperature zraka dosežu maksimum.

Obično se ističe nepovoljan utjecaj na djecu, starije osobe i kronične bolesnike. No, visoke temperature podjednako su opasne i za mlade i za zdrave ljude koji se često, potaknuti svojom mladošću i zdravljem, ne pridržavaju savjeta liječnika i preporuka o ponašanju u uvjetima visokih temperatura zraka.

Pregrijavanje tijela i toplinski udar, koji ne mora biti posljedica izravnog izlaganja sunčevim zrakama na otvorenom, kao i sunčanica, koji je posljedica izravnog izlaganja glave sunčevim zrakama, u posljednje vrijeme su u značajnom porastu zbog klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.