FOTO Pogledajte jednog od najvećih šišmiša na svijetu: Velik je poput djeteta

Lifestyle 27. ožu 202317:10
Daniel Heuclin / Nature Picture Library / Profimedia

Jedan korisnik Twittera izazvao je burne reakcije na internetu kad je objavio fotografiju s Filipina na kojoj je šišmiš veličine djeteta. Premda su mnogi brzo nazvali fotografiju lažnom, ona je stvarna i prikazuje divovsku zlatnu leteću lisicu (Acerodon jubatus).

Poznata i kao voćni šišmiš sa zlatnom krunom ova ugrožena vrsta jedan je od najvećih šišmiša na svijetu i endem je na Filipinima. Klasificirane kao megašišmiši, ove leteće lisice mogu biti teške do tri kilograma s rasponom krila do jedan i pol metar.

Divovske leteće lisice sa zlatnom krunom nisu opasne za ljude. Njihova prehrana se prvenstveno sastoji od smokava i lišća. Kao i kod većine šišmiša oni noću izlaze u potrazi za hranom, a tijekom dana spavaju. U divljini mogu živjeti od 10 do 30 godina.

Malo se zna o njihovoj reprodukciji, osim da ženke rađaju jedno po jedno mladunče. Također se pretpostavlja da imaju samo jedno leglo godišnje, a plijen su uglavnom velikim pticama grabežljivcima poput orlova.

Divovska leteća lisica sa zlatnom krunom stavljena je na IUCN crvenu listu 2016. godine zbog pada broja populacije. Procjenjuje se da su u kasnim 1800-im postojale mješovite kolonije do 100.000 slijepih miševa. Prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode i prirodnih resursa, gruba procjena populacije ovih šišmiša je 10.000 do 20.000 od 2012. godine. A zahvaljujući radu projekta prebrojavanja šišmiša ustanovljeno je da mnoge od postojećih mješovitih kolonija – koje su puno manje nego u prošlosti – uopće ne uključuju vrste.

U galeriji pogledajte više fotografija šišmiša:

Frank Schneider / imageBROKER / Profimedia
Daniel Heuclin / AFP / Profimedia
Daniel Heuclin / Nature Picture Library / Profimedia

Tri podvrste

Kada su prvi put znanstveno opisani 1831. godine, ovi šišmiši su zapravo podijeljeni u tri podvrste. Jedna od ovih podvrsta, A. jubatus lucifer, već je izumrla.

Sve vrste šišmiša su iznimno važne za naš ekosustav jer ne samo da pomažu populaciji dosadnih insekata, već su i važni raspršivači sjemena i oprašivači biljaka. Dakle, iako možda nećete biti sretni kada vidite ovog divovskog šišmiša kako visi oko vaše kuće, općenito bi slijepi miševi trebali biti dobrodošao znak zdravog ekosustava, piše MyModernMet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.