
Kako temperature rastu tijekom ljetnih tjedana, možda se pitate što učiniti kako bi vaš vrt preživio sušu i vrućinu.
Oglas
Jedan od neočekivanih, ali korisnih saveznika može biti voda koja ostane nakon kuhanja gljiva – evo zašto.
Kako ova tekućina sprječava isušivanje vrta
Stručnjak za vrtlarstvo Wayne Delaney tvrdi da zalijevanje biljaka vodom od gljiva može biti ključ za spašavanje vrta tijekom vrućina.
Voda od gljiva je tekućina bogata hranjivim tvarima koja ostaje nakon namakanja ili ispiranja gljiva. Puna je minerala i korisnih organskih spojeva, a može pomoći u njegovanju tla i povećanju otpornosti biljaka bez upotrebe štetnih kemikalija ili stvaranja otpada, prenosi danas.rs.
Osim što pomaže da biljke ostanu na životu, ova je metoda i vrlo povoljna.
Zašto baš gljive?
Gljive su poput prirodnih spužvi u vrtu. Kada upiju vodu, djeluju kao hidratantne kapsule koje oslobađaju svoj micelij. Tvari koje se oslobađaju prilikom zalijevanja potiču gljivičnu aktivnost u tlu, što ne samo da pomaže tlu da bolje zadrži vodu, već i olakšava biljkama njezinu apsorpciju.
To znači da će biljke moći upiti više vode tijekom toplinskog vala, što će pomoći u sprječavanju njihova uvenuća.
Osim poboljšanja hidratacije, ova voda obogaćuje tlo mikronutrijentima poput kalija, selena, magnezija i fosfora – osobito važnih tijekom razdoblja visokih temperatura.
Kako pripremiti vodu od gljiva
Za pripremu ove vode, nasjeckajte šaku bilo kojih gljiva i ostavite ih da odstoje u vodi 12 do 24 sata. Iste gljive možete koristiti dva do tri puta.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas